Greva în Justiţie continuă, iar în Bihor bulversează total atât activitatea parchetelor, cât mai ales pe cea a instanţelor de judecată. Grefierii din parchetele şi instanţele orădene protestează zilnic pe holul Palatului de Justiţie, iar miercuri au fost și colindați, de un grup de tineri. Consilierii de probaţiune continuă şi ei greva foamei, unele dintre funcţionare având deja nevoie de îngrijiri medicale. Colac peste pupăză, începând de joi şi judecătorii Tribunalului Bihor vor opri activitatea...

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, grefierii din parchetele şi instanţele orădene au oprit activitatea începând de luni. Au redus la jumătate programul de lucru cu publicul, nu mai fac acte de procedură în afara programului de lucru, nu mai răspund la telefon după terminarea programului şi participă doar la cauzele urgente. Totodată, zilnic, între orele 10 şi 12, personalul auxiliar din instanţă şi parchete este prezentă în holul Palatului de Justiţie, cu pancarte pe care scrie “Muncim pe datorie, ruşine să vă fie”, “Justiţie pe datorie”.

Aici i-a găsit miercuri şi un grup de tineri studenţi colindători (video jos).

"Nu ne oprim, protestul continuă, sub aceeaşi formă. Astăzi, pe lângă toate problemele noastre, am avut o surpriză plăcută, un grup de colindători ne-a adus un pic de bucurie şi speranţa că, fiind în pragul sărbătorilor, poate, totuşi, guvernanţii noştri se vor apleca şi asupra problemelor noastre", a declarat pentru BIHOREANUL grefiera Camelia Cociubei, vicepreședinta filialei Bihor a Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial şi a Asociației Grefierilor din România. 

Ambulanţa la Serviciul de Probaţiune

Situaţia este gravă și la Serviciul de Probaţiune Bihor, unde 14 dintre cei 18 consilieri sunt în continuare în greva foamei, iar starea lor de sănătate se înrăutăţeşte pe zi ce trece.

"Suntem monitorizate în fiecare zi, azi am avut nevoie de consult, medicii ne-au recomandat perfuzii, însă am refuzat", a explicat una dintre protestatare.

Exemplul personalului din Oradea a fost luat şi de alte Servicii din țară, în prezent fiind în greva foamei și două consiliere de probaţiune din Cluj, alţi şapte consilieri din Arad, tot şapte consilieri de probaţiune din Iaşi şi doi din Ilfov. "În 30 de servicii de probaţiune din ţară, colegii opresc activitatea câte două ore pe zi", spune sursa citată.

Conducerea centrală a instituţiei nu are, însă, soluţii pentru revendicările protestatarilor. "Ba dimpotrivă. În vară, 100 de consilieri de probaţiune care au protestat au fost suspendaţi din funcţii. Conducerea sindicatului s-a retras, am rămas singuri. Greva foamei este o măsură disperată, dar nu vedem alta care să atragă atenţia asupra problemelor cu care ne confruntăm", a mai explicat consiliera. 

Judecătorii opresc procesele!

Colac peste pupăză, începând de joi, şi judecătorii Tribunalului Bihor vor suspenda activitatea pe o perioadă nedeterminată, "cu excepția cauzelor civile și penale prevăzute de lege ca fiind urgente sau apreciate ca atare de completul de judecată".

Decizia a fost luată miercuri de Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Bihor, ca formă de susţinere a protestului grefierilor, în condiţiile în care, spun judecătorii, aspectele semnalate privesc întregul sistem judiciar.

Potrivit hotărârii, judecătorii solicită "plata integrală a salariilor aferente lunilor aprilie, iunie, iulie și noiembrie 2023 şi pe viitor, astfel cum au fost stabilite prin ordinele administrative privind salarizarea magistraților, plata tranşelor scadente în anul 2023 privind drepturile salariale restante stabilite prin hotărâri judecătorești definitive". De asemenea, magistraţii cer Guvernului României să nu adopte ordonanţe de urgenţă prin care să se dispună amânarea pentru anul 2024 a acestor drepturi de natură salarială.

De asemenea, judecătorii au arătat că susţin protestul grefierilor, cu excepţia deciziei luate de aceştia de a nu mai asigura permanenţa. 

Decanul Baroului de avocaţi Bihor, avocatul Adrian Stancu, consideră că protestele din instanţele din Bihor afectează întregul sistem judiciar dar, în special, pe justiţiabili.

"În fiecare zi apare un nou protest, iar ceea ce se întâmplă afectează înfăptuirea actului de justiţie. Cei care suferă sunt justiţiabilii", a explicat decanul Baroului Bihor, precizând că o poziţie oficială a avocaţilor va fi făcută publică după şedinţa din această săptămână a conducerii Uniunii Naţionale a Barourilor din România. 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!