După ce vineri au declanşat un protest spontan, oprind activitatea pentru două ore, grefierii din Bihor, atât cei din instanţele de judecată, cât şi cei din parchetele din judeţ, au intrat luni în protest pe termen nelimitat.

Daniela Cociubei, vicepreședinta filialei Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial şi a Asociației Grefierilor din România, spune că protestul este determinat de faptul că Guvernul nu respectă hotărârile judecătorești definitive referitoare la plata drepturilor salariale restante şi refuză să achite integral salariile acordate prin acte administrative emise în acest an.

"Deşi au fost întâlniri cu Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, şi cu premierul Marcel Ciolacu, nu s-au găsit soluţii la revendicările noastre. Ministrul a comunicat că nu sunt bani şi nu vor fi alocate fonduri pentru plata integrală a salariilor şi a tranşelor din hotărâri judecătoreşti şi acte administrative, scadente în anul 2023", a declarat Cociubei pentru BIHOREANUL.

Doar urgenţele

Salariile grefierilor nu au fost majorate de 6 ani şi le-au fost calculate greşit la momentul elaborării actualei legi a salarizării 153/2017, motiv pentru care aceştia au şi pornit o serie procese pe care le-au câştigat. Ministrul Finanţelor le-a comunicat însă că nu va aloca fonduri pentru plata integrală a salariilor şi a tranşelor din hotărâri judecătoreşti şi acte administrative, scadente în anul 2023.

Grefierii se plâng şi de faptul că activitatea de judecată şi de urmărire penală se caracterizează prin efectuarea de ore suplimentare care nu sunt plătite şi nu pot fi compensate cu timp liber din cauza volumului de muncă şi a lipsei acute de personal.

După ce vineri grefierii au oprit activitatea pentru două ore, ieşind în faţa Palatului de Justiţie cu pancarte pe care scria “Muncim pe datorie, ruşine să vă fie”, “Justiţie pe datorie”, începând de luni, personalul auxiliar din instanţe şi parchete boicotează toate activităţile, participând doar la cele urgente cum sunt cauzele cu arestaţi, cauzele privind obligaţiile de întreţinere de orice fel, asigurarea dovezilor, soluţionarea cererilor de ordonanţă preşedinţială.

De asemenea, luni, grefierii au ieșit din nou în fața instanțelor și a parchetelor să protesteze. Și la fel vor face și în zilele următoare, începând cu ora 10, pentru câte două ore. 

Ei îşi vor reduce la jumătate programul de lucru cu publicul, nu vor mai efectua acte de procedură în afara programului de lucru legal şi nici nu vor mai răspunde la telefon după terminarea programului. 

De asemenea, în ziua votării bugetului de stat pentru anul 2024, grefierii vor întrerupe activitatea în instanţe şi parchete timp de 4 ore, în intervalul orar 10-14. 

Susţinuţi de judecători

Acţiunea revendicativă a grefierilor este susţinută şi de magistraţi. Într-un comunicat transmis, vineri, de Tribunalul Bihor, purtând semnătura purtătorului de cuvânt al instanţei, judecător Cornel Roman, se arată că aspectele semnalate de grefieri "privesc întregul sistem judiciar", şi anume "neplata integrală a drepturilor salariale pe o perioadă de mai multe luni" și "nealocarea fondurilor băneşti necesare pentru achitarea acestora şi a drepturilor salariale restante". 

De asemenea, Asociaţia Magistraţilor din România(AMR) şi Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), fondate de judecătoarele Andreea Ciucă şi Florica Roman, cea din urmă preşedinta Curţii de Apel Oradea, au transmis Guvernului o adresă prin care atrage atenţia că "orice decizie venită din partea puterii executive prin care se perpetuează nerespectarea legii sau se promovează un mesaj public dezavuator la adresa corpului de magistraţi şi a întregului sistem de justiţie nu va avea drept efect decât destabilizarea acestui serviciu public vital pentru buna funcţionare a societăţii".

 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!