Grefierii din instanţele şi parchetele din Bihor au anunţat marţi, printr-un comunicat, că susţin acţiunile de protest ale colegilor şi mitingul din faţa Palatului Parlamentului, pentru că modificările legislative prin care le va creşte vârsta de pensionare de la 60 la 65 ani va echivala cu „condamnarea grefierilor la moarte sigură la locul de muncă".

Potrivit documentului semnat de Camelia Lupşa, grefier în cadrul DIICOT Oradea, vicepreşedintele sindicatului Sindjust Bihor şi al Asociaţiei Grefierilor din România, grefierii din Bihor nu au întrerupt activitatea, în ciuda faptului că modificările la actualul sistem de pensii, adică prin creșterea limitei de vârstă pentru pensionare la 65 de ani, "Guvernul fură șansele de a ajunge la pensie pentru mai mult de jumătate dintre grefieri".

„Noi nu avem program de 8 ore, lucrăm întotdeauna peste 8 ore. Avem servicii permanente, inclusiv în zilele de sărbătoare, nu ne sunt plătite orele suplimentare, nu beneficiem de zile libere pentru că avem schemă de personal incompletă. Şi nu avem pensii speciale, ci pensii de serviciu cu peste 35 ani de contributivitate la bugetul de stat", se arată în comunicat, precizându-se totodată că „prin creșterea vârstei la 65 de ani Guvernul fură șansele de a ajunge la pensie pentru mai mult de jumătate dintre grefieri". 

În opinia sindicaliştilor, înainte de modificarea condiţiilor de pensionare, statul român ar fi trebuit să adopte măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, redimensionarea schemelor de personal, normarea şi salarizarea corespunzătoare a muncii grefierilor, pentru a asigura stabilitatea sistemului judiciar.  

„Speranţa de viaţă a grefierilor este de 59 ani, iar în prezent se pot pensiona la 60 ani, de unde rezultă că nu vor mai apuca pensia de serviciu nici măcar în forma actuală. Practic, ne condamnă să murim la locul de muncă", a susținut Lupșa, contactată de pentru BIHOREANUL. „Doar drepturile ne sunt contestate, interdicțiile și incompatibilitățile nicidecum, pentru că servesc sclavagismului capitalist. Evident, statul mai mult sau mai puțin profund, a decis că stabilitatea și predictibilitatea legislației și a sistemului care o servește dăunează grav eforturilor de pauperizare extinsă și extincție", mai acuză grefiera.

Reacţia grefierilor bihoreni vine în contextul în care, marţi, aproximativ 700 de angajaţi din poliţie, penitenciare şi grefieri din ţară au protestat în faţa Parlamentului României, faţă de modificarea pensiilor militare şi a celor de serviciu ale grefierilor. Protestatarii au cerut eliminarea tuturor inechităţilor salariale, restanţelor, plafonărilor şi amânărilor impuse de Guvernul României începând cu anul 2010. "Creşterea vârstei de pensionare de la 60 la 65 de ani este lipsită de orice fundament obiectiv. În condiţiile în care speranţa de viaţă a poliţiştilor şi a poliţiştilor de penitenciare din operativ este de 58 de ani, mai mult de jumătate din personal nu va atinge vârsta de pensie. Se va muri în misiuni! Vor fi necesare defibrilatoare şi tărgi în toate spaţiile! (...) Prin aceste modificări, România va deveni ţara cu cele mai nefavorabile condiţii de pensionare din blocul NATO", a declarat preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare, Ştefan Teoroc, conform replicaonline.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!