Cu un an în urmă, omenirea îşi punea speranţa într-un vaccin care să prevină îmbolnăvirea în urma infectării cu Covid. La începutul anului, când serurile au devenit disponibile, unii s-au grăbit să se vaccineze, dar cei mai mulţi au renunţat, după ce autorităţile, în frunte cu preşedintele şi premierul, au declarat pandemia învinsă.

Valul IV a fost un duş rece, cu mai multe îmbolnăviri şi decese decât în cele precedente, însă campania de vaccinare continuă să se deruleze lent, iar Bihorul nu face excepţie, fiind în coada clasamentului. BIHOREANUL a încercat să afle de ce.

Infectare mare, vaccinare scăzută

Cu aproape 50.000 de persoane confirmate oficial cu Covid până la finele săptămânii trecute, peste 2.300 decese şi cea mai mare incidenţă a infectărilor în valul IV, Bihorul este unul dintre judeţele puternic afectate de pandemie. 

Totuşi, la vaccinare e codaş, abia pe locul 27 în ţară, cu mai puţin de 190.000 de persoane vaccinate complet, la o populaţie eligibilă de peste 540.000 persoane. Potrivit Comitetului Naţional pentru Coordonarea Activităţilor de Vaccinare, la 5 noiembrie doar 34,46% dintre bihoreni au fost vaccinaţi cu cel puţin o doză, considerabil sub media naţională de 39%.

Cea mai mare acoperire vaccinală este în municipii, în Oradea (40,42%), Beiuş (36,40) şi Marghita (30,27%), iar în oraşe în Ştei (34,98%), Valea lui Mihai (29,44%) şi Nucet (28,34%). Între comune, în top se află Sântandrei (44,09%), Paleu (37,54%), Biharia (37,52%) şi Borş (35,62%), iar Lazuri de Beiuş (34,36%), Lunca (34,29%), Nojorid (32,21%), Gepiu (31,92%) şi Câmpani (30,76%) sunt în media sau în vecinătatea mediei judeţene. La polul opus se află Roşia (8,87%), Vârciorog (9,82%), Pomezeu (10,09%), Dobreşti (10,36%), Borod (11,66%), Şoimi (11,82%) şi Bratca (11,90%).

Trebuie lege! 

Apetitul pentru vaccinare este corelat cu câteva variabile, au constatat autorităţile. "S-au vaccinat mai mult locuitorii din mediul urban şi din cel periurban, din Zona Metropolitană Oradea, şi din localităţi care au avut incidenţe mari de infectare", spune prefectul Dumitru Ţiplea, preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

În condiţiile în care până şi în Prefectură rata de vaccinare a personalului e modestă, 69%, Ţiplea se declară nemulţumit, dar nici nu vede cum instituţia ar putea stimula vaccinarea: "Am organizat centre aşa încât nimeni să nu facă mai mult de 30 de minute pentru a fi vaccinat, s-au organizat echipe mobile în toate comunele, te puteai vaccina practic «din mers». Dar nu putem obliga pe nimeni". Singura soluţie rămasă, crede prefectul, este o lege, la fel ca în alte state, care să-i oblige măcar pe salariaţii instituţiilor publice. 

La fel consideră şi dr. Daniela Rahotă (foto), directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică, unde rata vaccinării este de 86%. "Inclusiv noi avem angajaţi care nu s-au vaccinat, de aceea trebuie o lege fermă. Pe de altă parte, mulţi oameni sunt victime ale dezinformării, cum că vaccinurile sunt «ucigaşe». Am promovat vaccinarea în marile firme, prin presă, prin medicii de familie, acum o facem şi prin pediatri, pentru că pregătim vaccinarea la copii. Dar nu putem combate dezinformarea", spune dr. Rahotă. Culmea, la nicio întâlnire din marile firme şi nici la tel-verde 0259-418.639 reprezentanţii DSP nu au fost întrebaţi despre vaccinuri, de niciun bihorean ezitant sau temător.

"Îi bagă în ceaţă"

De altfel, şi primarii se declară neputincioşi. "Pun pe Facebook materiale despre vaccinare, mă rog de oameni pe stradă, dar nu am ce le face dacă nu vor. Unii zic că mai aşteaptă, alţii că vaccinurile fac rău, că aşa văd ei pe Facebook şi la televizor, unde sunt doctori care îi îndeamnă să nu se vaccineze", spune primarul din Vârciorog, Vasile Cociuba. 

Omologi din comune cu rată de vaccinare la fel de mică afirmă acelaşi lucru. "Am adus echipe mobile, am vorbit de vaccinare până şi în biserică, dar oamenii tot nu vor. Îi bagă Facebook-ul şi televiziunile în ceaţă", spune edilul din Roşia, Remus Moţiu. 

Un singur primar recunoaşte că a încercat să-şi forţeze măcar propriii subalterni. "Mult timp am fost pe primul loc la incidenţă între oraşe. În Primărie avem peste 80% vaccinaţi pentru că am făcut şi puţină autocraţie. I-am obligat pe colegii care nu voiau să se vaccineze să-şi ia concedii. Se mai vaccinează după ce moare cineva cunoscut. De puţin timp a murit o colegă de 58 de ani nevaccinată; într-o săptămână s-a dus şi ea, şi mama şi sora ei, iar fratele este în spital în stare gravă. Acum mai vor câţiva să se vaccineze", spune primarul din Ştei, Iulian Balaj (foto)

Pe româneşte, unde nu funcţionează educaţia şi încrederea în autorităţi şi în medici, nu se poate decât cu frica şi cu forţa.