Una caldă, alta rece. Cam așa stau lucrurile după ce, prin PNRR, România s-a ales cu 730 milioane euro pentru împăduriri și perdele forestiere pe 56.000 hectare până în 2026, dar începe să fie limpede că nu prea are cu cine.

Constatarea este valabilă și în ce privește Garda Forestieră Oradea, instituție ce răspunde de implementarea și controlul regimului silvic în județele Bihor, Arad, Sălaj și Satu Mare.

Pentru că la nivel național, în cadrul Gărzii Forestiere a fost înființată o Direcție pentru împăduriri și perdele forestiere, la nivel regional GF Oradea va avea un Serviciu de profil, doar că își găsește greu specialiștii.

Bihorel a aflat că în octombrie GF Oradea a organizat un concurs pentru ocuparea a 5 posturi în noua structură, la care s-au prezentat 12 candidați, însă doar doi au luat note de trecere, așa că va fi repetat pe 15 decembrie, pentru găsirea a încă trei oameni.

Cum nivelul de pregătire se dovedește slăbuț, o întrebare e inevitabilă: cât de meseriașe or fi cadrele didactice ale Departamentului de Silvicultură și inginerie forestieră din Facultatea de Protecția Mediului? Nu de alta, dar în zonă instituția e principalul furnizor de absolvenți în domeniu...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!