Greva din învățământ va continua, au anunțat miercuri seara reprezentanții sindicatelor, care au spus că profesorii nu sunt mulțumiți nici de noua ofertă de creștere a salariilor, făcută de Guvernul României. 

În aceeași zi, au avut loc noi consultări între sindicaliști și prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, alături de ministrul Educației, Ligia Deca, și ministrul Muncii, Marius Budăi.

Liderilor sindicali li s-a prezentat ordonanța de urgență pe care Guvernul o va adopta în ședința de joi, 1 iunie, și care presupune „creșterea salariului începând cu luna iunie a.c., cu 1.000 de lei brut lunar (n.r. - 650 de lei net) pentru personalul didactic și didactic auxiliar din învățământ, respectiv cu 400 lei brut pe lună (n.r. - 260 de lei net) pentru personalul nedidactic din sistemul educațional”, potrivit unei informări oficiale a guvernanților. 

De asemenea, „în noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maximum trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”. 

Miercuri seara, liderii principalelor sindicate naționale ale angajaților din învățământ au anunțat că resping și această ofertă. 

„Profesorii nu sunt de acord cu oferta Guvernului. Nu sunt de acord cu eșalonarea și cu suma de 1.000 de lei de la 1 iunie. Au cerut dublarea sumei, 2.000 de lei net. Așa cum la sănătate s-a găsit soluția să se dea mărirea într-o singură tranșă, vrem și noi. Greva continuă. Până marți, se va lua o decizie. Aveți răbdare, până atunci sunt zile libere”, a declarat Simion Hăncescu, liderul FSLI, citat de Spotmedia.ro. 

„Oferta a ajuns în teritoriu, iar organizaţiile noastre judeţene şi ale municipiului Bucureşti ne-au spus foarte clar că ea se respinge. În acest moment am convocat, în regim de urgenţă, Colegiul liderilor Federaţiei Spiru Haret pentru a stabili foarte clar care este limita minimă pe care o putem negocia de acum înainte. În momentul de faţă greva continuă”, a afirmat și Marius Nistor, președintele Fedarației Spiru Haret, potrivit aceleiași surse. 

Pe de altă parte, reprezentanții coaliției de guvernare au făcut din nou un „apel la responsabilitate” și au cerut încetarea grevei, pentru a „permite reluarea accesului la educație pentru cei peste 3.000.000 de elevi din România, dintre care aproape 300.000 se pregătesc pentru evaluarea națională și bacalaureat”. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!