Conducerea Termoficare a luat joi seară primele măsuri pentru sprijinirea angajaţilor CET reţinuţi la locul de muncă peste program după ce colegii care trebuiau să preia tura la ora 14 au refuzat să intre la lucru. O ambulanță a fost mobilizată, pentru a le acorda asistență medicală.

"Am trimis în CET un echipaj de Salvare. Oamenii au deja patru ore peste program, au o vârstă, nu vreau să aibă probleme de tensiune sau glicemie şi să păţească ceva. La fel, le-am făcut pachete cu alimente ca să aibă ce mânca", a declarat directorul Termoficare, Stănel Necula.

Sistemul rămâne funcţional

Directorul societăţii a afirmat că greva de la CET nu va afecta, cel puţin deocamdată, continuitatea serviciilor prestate de societate către populaţie.

"Nu există riscul să se oprească apa caldă şi căldura. Greu, cu riscuri, dar ţinem în continuare sistemul funcţional", a spus Necula.

Directorul ia în calcul ca, în cazul în care greva se va prelungi, să scoată din funcţiune cazanul şi turbina pe gaz preluate din vechiul CET, pentru ca oamenii să se poată odihni. "Dacă va fi nevoie vom opri cazanul C1, care are nevoie de cel mai mult personal. Astăzi ne putem descurca şi cu două cazane de apă fierbinte din noua centrală", a spus Necula.

"Uşa mea este deschisă"

Şeful Termoficare s-a declarat deschis, în continuare, să discute cu reprezentanţii salariaţilor, dar exclude varianta să meargă în mijlocul lor. "Uşa mea este deschisă oricând pentru dialog. Pot veni să discute cu mine", a spus directorul.

În ceea ce priveşte salariaţii care au refuzat să intre la muncă, Necula spune că vor fi notaţi ca absenţi nemotivaţi. "O să punem în analiza Comisiei de disciplină faptul că într-o formă colectivă au refuzat să intre la lucru. Nu este grevă, pentru că nu sindicatul nu îşi asumă o formă organizată de protest. Este o problemă de absenţă nemotivată", a declarat Necula.

"Demisia lui Necula!"

De celaltă parte, după ce au stat o zi întreagă în faţa CET-ului, cei circa 100 de protestatari s-au radicalizat şi cer demisia directorului Stănel Necula.

"Dacă până acum oamenii cereau să discute cu domnul Necula, acum nu îl mai recunosc de director şi cer demisia lui", a declarat preşedintele sindicatului Energia din Electrocentrale, Cornel Fofiu.

Oamenii au intepretat ajutoarele trimise de conducerea societăţii salariaţilor reţinuţi în centrală la locurile de muncă pentru a ţine sistemul în funcţiune ca pe un refuz al dialogului şi au decis să meargă acasă.

"La ora 19 salariaţii au decis că nu mai are rost să stea în frig pentru că nu va veni nimeni să vorbească cu ei. Se vor întoarce mâine dimineaţă la 7, dar tot fără să intre la lucru", a spus Fofiu.

O zi în frig

Angajaţii centralei din Şoseaua Borşului au intrat joi, la prânz, în grevă spontană. Schimbul doi, format din circa 25 de oameni, a refuzat să intre la muncă la ora 14 pentru a prelua centrala iar protestatarilor li s-au alăturat şi colegii din turele libere.

În jurul orei 16, la faţa locului s-a prezentat câte un echipaj de Poliţie şi Jandarmi. Revoltaţi, dar paşnici, oamenii au discutat ore în şir adunaţi pe grupuri, iar când frigul i-a răzbit s-au mai încălzit în maşinile din parcare.

Iniţial, protestatarii i-au cerut directorul Stănel Necula să vină în faţa lor pentru a discuta planurile administraţiei privind eventuale reduceri de personal şi au cerut majorarea salariilor, respectiv plata procentului de 30% din salariul neîncasat la intrarea în insolvenţă a societăţii Electrocentrale. Acum îi cer doar demisia...