Greva de la CET s-a încheiat vineri seară în jurul orei 19.30, angajaţii societăţii preluând tura în centrală după o zi şi jumătate de protest.

"Am avut o discuţie de mai bine de patru ore cu reprezentanţii salariaţilor. În final am convenit să stingem conflictul, oamenii să intre la lucru, iar în cea de a doua jumătate a săptămânii viitoare să ne aşezăm la masă pentru a discuta problemele pe care le-au ridicat", a declarat BIHOREANULUI viceprimarul Mircea Mălan.

Edilul a precizat că riscul întreruperii alimentării oraşului cu apă caldă şi căldură a fost înlăturat, spunând că "activitatea se desfăşoară în parametri normali".

Potrivit viceprimarului, conflictul a avut la bază zvonurile conform cărora conducerea Termoficare urmăreşte implementarea unui sistem de ture care îi va face pe angajaţi să piardă bani la salariu, nemulţumirile fiind legate şi de faptul că nivelul de salarizare nu ar fi proporţional cu încărcarea cu muncă, dar şi de condiţiile improprii de lucru.

"Le-am spus oamenilor că nu putem promite măriri de salarii, dar că ne vom pune la masă să discutăm toate revendicările. Le-am explicat că trebuie să asigurăm orădenilor o gigacalorie la un preţ rezonabil şi să creştem calitatea serviciilor prestate", a arătat Mălan.

Erau gata să oprească CET-ul!

Directorul Termoficare, Stănel Necula, e convins că protestul a pornit de la o neînţelegere. "În final ne-am lămurit că pretextul protestului a fost un grafic care îi afecta pe angajaţii din tură, şi pe care oamenii l-au intepretat că Necula vrea să le taie salariile, deşi acesta nu era decât o corecţie impusă de lege. Oamenii s-au liniştit când au aflat că vom cere ITM-ului o derogare", a declarat directorul.

Necula a confirmat şi el că activitatea în centrală a reintrat în normal. "Dimineaţă am oprit grupul 1 (cazanul și turbina nr. 1, preluate de la vechiul CET - n.r) pentru că oamenii care îl ţineau în funcţiune de joi dimineaţă erau terminaţi fizic şi i-am trimis acasă. Acesta avea oricum o spărtură. Îl lăsăm să se răcească, iar luni dimineaţă va intra în reparaţii", a declarat directorul. Necula a recunoscut, de asemenea, că dacă angajaţii ar fi refuzat să intre la lucru în perioada următoare oraşul ar fi rămas fără apă caldă şi căldură. "La un moment dat ţineam în funcţiune centrala doar cu şefii de secţii. Dacă ar fi apărut accidente tehnice sau probleme de sănătate, eram nevoiţi să oprim CET-ul".

"Dacă s-ar fi explicat..."

De cealaltă parte, reprezentanţii salariaţilor spun că nu s-ar fi ajuns la protest dacă ar fi găsit o cale de comunicare cu administraţia. "Dacă s-ar fi explicat de la bun început problema turelor, nu s-ar fi ajuns aici. Apoi, oamenii s-au enervat când Necula a refuzat să vină să discute cu ei", a povestit Cornel Fofiu, unul dintre reprezentanţii salariaţilor.

Acesta spune că angajaţii au acceptat să reia lucrul doar după medierea viceprimarului, care "le-a promis că în perioada următoare vor exista discuţii pe toate problemele ridicate: creşterea salariilor, majorarea bonurilor de masă şi asigurarea condiţiilor de muncă".

Angajaţii societăţii Termoficare au intrat în grevă spontană joi la prânz, când au refuzat să preia schimbul pe fondul unor neînţelegeri cu administraţia şi s-au adunat în parcarea de la intrarea în incinta societăţii. Conflictul a escaladat treptat până vineri dimineaţă când, după negocieri eşuate cu directorul Necula, salariaţii au reclamat prezenţa primarului Ilie Bolojan. Aflat la Bucureşti, edilul l-a delegat pe viceprimarul Mircea Mălan să poarte discuţii cu protestatarii.