După trei săptămâni de „proteste spontane”, de-a lungul cărora au oprit lucrul zilnic câte o oră, plus o grevă de avertisment de o zi, cei aproximativ 60 de angajați ai Casei Județene de Pensii Bihor au intrat luni dimineață în grevă generală, oprind aproape complet activitatea. Unii dintre bihorenii care au venit pentru rezolvarea unor probleme diverse, de la recalcularea pensiilor până la cumpărarea vechimii în muncă, au făcut-o degeaba, singura activitate fiind preluarea noilor dosare de pensionare.

Salariații instituției nu știu cât va dura greva generală, declanșată pentru o salarizare mai mare.

„Pe termen nelimitat”

Greva generală a salariaților din toate instituțiile subordonate Ministerului Muncii a fost anunțată de la finele săptămânii trecute, după ce, vineri, delegații sindicatului național au avut o întâlnire cu ministrul Simona Bucura Oprescu, fără ca aceasta să le garanteze satisfacerea revendicărilor salariale.

„Vineri a fost o delegație la doamna ministru, care a spus că ne înțelege doleanțele, dar nu ne-a oferit nicio promisiune, astfel încât Federația Sindicatelor Naționale din Ministerul Muncii a decis declanșarea grevei generale pe termen nelimitat. Acțiunea va fi oprită doar dacă revendicările noastre vor fi rezolvate”, a declarat luni dimineață, în prima oră de grevă, Adrian Bereș (foto jos), liderul sindical din Casa Județeană de Pensii Bihor.

Cu toate că la nivel național au convenit să intre în grevă generală salariații tuturor instituțiilor subordonate Ministerului – Casele Județene de Pensii (CJP), Agențiile Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), Inspectoratele Teritoriale de Muncă (ITM) și Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), luni dimineață în Bihor au intrat în grevă generală doar angajații CJP Bihor.

Pentru „eliminarea inechităților”

Revendicările salariaților vizează în primul rând, și în Bihor, la fel ca la nivel național, „eliminarea inechităților salariale” între angajații din toate aceste instituții, dar și din altele, subordonate altor ministere.

„Eu, ca inspector superior la Casa Județeană de Pensii Bihor, am un salariu net de 4.800 lei, iar colegii cu aceeași funcție, pregătire și vechime, din ANAF, CAS ori APIA, au 6.000 lei și peste”, a spus liderul sindical Adrian Bereș, adăugând că, în mod concret, oamenii vor alinierea la salariile acestor categorii de bugetari, plătiți conform grilei maxime prevăzute de Legea 153/2017 privind salarizarea unitară.

De asemenea, angajații acuză „condițiile precare de lucru”, în special lipsa dotărilor adecvate. „Tot vorbim despre digitalizare, dar ca să soluționăm un dosar de pensie lucrăm cu trei programe informatice, toate depășite”, a explicat Bereș.

În fine, salariații cer soluționarea „deficitului de personal”, spunând că volumul de muncă este copleșitor. „Avem atât de mult de lucru încât ne luăm și acasă, pentru că nu putem rezolva problemele de serviciu în cele opt ore de program”, spune liderul sindical.

Acesta a ținut să transmită scuze cetățenilor cărora nu li se vor putea soluționa problemele din cauza grevei generale: „Ne cerem scuze beneficiarilor noștri pentru deranjul provocat și apreciem înțelegerea de care dau dovadă. Noi nu ne-am dorit greva, dar avem salariile din 2018, iar de atunci au crescut și prețurile, și inflația”, a spus Bereș.

„N-am făcut grevă nici o zi”

Așa cum era de așteptat, majoritatea bihorenilor care au încercat să-și rezolve problemele luni dimineață la CJP Bihor erau nemulțumiți de faptul că ușa instituției era închisă și, practic, veniseră degeaba, unii de la distanțe mari, cum ar fi Șuncuiuș, Pietroasa ori Avram Iancu.

„Am venit de la 70 de kilometri, din Avram Iancu. Azi aveam zi liberă și am zis că îmi rezolv o problemă. Am lucrat la patron, firma nu mi-a plătit dările la stat și am venit să văd cum îmi pot cumpăra vechime, că vreau să ies la pensie”, a spus un bărbat din Avram Iancu.

„E bine așa? O să fii și matale pensionar și cum o să te simți că vezi ușa instituției încuiată?”, s-a revoltat o femeie venită din Pietroasa. Potrivit acesteia, greva funcționarilor este „o bătaie de joc”. „Am lucrat și eu, și n-am făcut nici o zi grevă, toată viața. E bătaie de joc!”, a spus femeia, afirmând că nu știa despre grevă, în ciuda informațiilor difuzate de presă. „Sunt și oameni care nu știu să intre pe site-uri”, a spus ea.

Compromis: se preiau dosarele de pensionare

În pofida grevei generale, funcționarii CJP Bihor au decis să facă o excepție de la încetarea completă a lucrului, pentru a prelua dosarele noi de pensionare. „Din respect pentru oamenii care ies la pensie, le preluăm dosarele, pentru că acești oameni poate nu au nicio sursă de venituri între ultimul salariu și prima pensie”, a explicat o angajată în timp ce, alături de un grup de colegi, a ieșit pentru o „poză de grup” în fața sediului instituției, purtând în mâini pancarte.

Prin urmare, pe perioada grevei, angajații CJP Bihor nu vor procesa cereri pentru recalcularea pensiilor, pentru stabilirea stagiilor de cotizare, pentru cumpărarea vechimii în lucru ș.a.m.d.

De notat că în Bihor, potrivit șefilor acestor instituții, salariații celorlalte instituții subordonate Ministerului Muncii – ITM, AJOFM, AJPIS – nu au aderat la grevă, principalul motiv fiind că nu fac parte din sindicat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!