Aproximativ 100 de angajaţi ai companiei miniere de cupru Vast Băiţa Plai s-au blocat luni în subteran, reclamând neplata salariilor pe ultima lună şi a tichetelor de masă pentru ultimele 3 luni lucrate. Ceilalţi 200 de salariaţi s-au strâns în curtea minei şi au sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă.

"Salariul ar fi trebuit să ni-l achite în data de 15 septembrie. Am primit doar o adresă în care ni se aduce la cunoştinţă că nu au bani şi că vor începe să plătească începând din 26 septembrie. Noi am sunat la ITM, i-am anunţat şi pe ei că vom declanşa greva. Au decuplat curentul, ca să nu putem intra în subteran, apoi l-au recuplat. Suntem 100 de oameni, care am intrat în galerii. Ceilalţi au rămas afară", a declarat pentru BIHOREANUL unul dintre mineri. 

Reprezentanţii minerilor au notificat conducerea societăţii încă de vineri despre intenţia de a declanşa un conflict de muncă, însă până luni, la ora 11, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor nu fusese depusă nicio notificare în acest sens, spun sursele BIHOREANULUI.

La singurul număr de telefon disponibil al firmei Vast Băiţa Plai SA, în prima parte a zilei de luni nu a răspuns nimeni.

Firma Vast Băiţa Plai SA, care exploatează minereuri de cupru pe platforma Băiţa Plai, este deţinută de compania britanică Vast Resources PLC, condusă de Andrew Prelea, fiul unui fost consul onorific al Australiei în România.

Compania a intrat pe piaţa locală în 2014 şi a repornit producţia la Mina Băiţa Plai în 2020, după asocierea cu compania de stat Băiţa SA, titulara licenţei de exploatare pentru resursele minerale. Vast Băiţa Plai a declarat pe anul trecut o cifră de afaceri de 6,7 milioane lei şi pierderi de 27 milioane lei.

Conform unui comunicat de presă făcut public la finele lunii iulie, Vast Băiţa Plai a anunţat că și-a majorat producția de concentrat de cupru cu 17% în trimestrul al doilea, iar pe trimestrele următoare estima o creștere “substanțială” a tonajului de concentrat de cupru produs, după punerea în funcțiune a unei noi instalații de foraj.

De asemenea, compania a finalizat, recent, instalarea celui de-al doilea circuit de măcinare la uzina de preparare de la Băița, operațiune în urma căreia și-a dublat capacitatea de procesare a minereurilor, de la 7.000 de tone/lună la 14.000 de tone.

Mina Băița Plai a fost estimată la 70 milioane de dolari în cadrul unei evaluări efectuate de Vast Resources.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!