Angajaţii de la CET au făcut un pui de grevă, cerând salarii mai mari. Mulţi puteau să se pensioneze, dar au fost rugaţi să rămână pentru că nu există oameni calificaţi. Să le dai un salariu mai mic de 2.000 lei mi se pare nedrept. Când ai o "jucărie" de 50 milioane euro pe mână trebuie să te gândeşti de două ori dacă oamenii care o exploatează sunt plătiţi ca nişte specialişti sau ca nişte necalificaţi.

De fapt, când este vorba de salarii şi pensii, haosul este total în România. Nu doar că există diferenţe scandaloase între salariile de mizerie şi pensiile nesimţite, dar apar diferenţe aiuritoare şi între oamenii care au aceeaşi calificare, şi între cei pensionaţi acum 25 de ani ori anul trecut.

Scăpată de sub control, situaţia va face ca sistemul de pensii şi salarii să explodeze. Nu se poate să scoţi un militar la pensie la vârsta de 45 de ani şi să-i dai pensie de 10.000 lei, în timp ce un medic lucrează până la 65 de ani şi primeşte 2.000 lei. Păi, să mă scuze onor tovarăşul Gradu’, dar care-s marile lui merite, de are pensie de 5-8 ori mai mare decât un medic, un inginer, un frezor sau un electrician? Dacă vrem să se facă dreptate, trebuie să se aplice peste tot principiul contributivităţii. Adică să primeşti pensie după cât ai contribuit în perioada cât ai fost salariat.

Dezmăţul acesta cu pensii neruşinate şi salarii umflate populist în sistemul bugetar se va întoarce repede împotriva tuturor şi vom ajunge ca grecii. Cu deosebirea că noi nu avem turismul lor, care să ne scoată din foame.