Greva gunoierilor s-a încheiat marţi dimineaţă cu incidente violente. Szep Tivadar, liderul sindical din RER Ecologic, acuză de abuz forţele de ordine chemate să ţină în frâu mulţimea adunată în curtea societăţii. "Conducerea a adus peste muncitori poliţiştii comunitari cu cagulele pe faţă să îi facă să iasă la lucru. Când i-au văzut, oamenii au început să huiduie, să se agite. Probabil s-au îmbrâncit, pentru că mascaţii s-au speriat şi au început să dea cu sprayuri lacrimogene în mulţime. Mulţi colegi de ai mei au avut nevoie de îngrijiri medicale", a declarat pentru BIHOREANUL liderul sindical Szep Tivadar.

Muncitorii au primit asistenţă medicală la faţa locului, fără a fi nevoie să fie transportaţi la spital. "Deşi a fost doar vina poliţiştilor comunitari, nu a depus nimeni plângere. Noi nu avem nimic cu poliţiştii, ci vrem să ajungem la un numitor comun cu conducerea firmei", a mai spus sindicalistul.

Contactat de BIHOREANUL, generalul Crăciun Leucea, directorul Poliţiei Comunitare Oradea, a recunoscut incidentul. "Am avut în curtea întreprinderii şapte oameni pentru menţinerea ordinii. Muncitorii erau peste o sută. Unii salariaţi vroiau să iasă la muncă, alţii nu. În momentul în care maşinile pentru gunoi au vrut să iasă din curte, iar colegii mei au făcut cordon, lumea s-a îmbulzit, lovind cu pumnii în maşini. Oamenii s-au îmbrâncit, au început să urle, iar unul dintre agenţi a dat cu sprayul lacrimogen în aer. Nu pe oameni, nu pe cineva anume", a spus Leucea.

Directorul Poliţiei Comunitare susţine că incidentul nu s-a lăsat cu victime şi că, de altfel, poliţiştii comunitari au şi chemat Ambulanţa, pentru orice eventualitate. "Efectul spayului trece în două, trei minute, nu are efect în timp, aşa că nu au fost probleme", a declarat Crăciun Leucea.

La rândul său directorul general al RER Ecologic, Mircea Cepănariu, spune că nu are cunoştinţă de incidentul reclamat de sindicalişti. "Am fost toată dimineaţa în negocieri cu reprezentanţii salariaţilor, nu aveam cum să ştiu ce se întâmpla în curte", a spus directorul.

Greva gunoierilor a izbucnit luni dimineaţă, când muncitorii au refuzat să iasă la lucru, solicitând salariul în avans şi plata unei prime de Crăciun de 50% din salariu. Angajaţii au acceptat să reia lucrul abia marţi după ora 10, când conducerea societăţii a promis plata salariului în data de 23 decembrie, şi nu 25, ca de obicei, şi acordarea de tichete valorice în valoare de 200 lei pentru angajaţii care acceptă să lucreze în 25 şi 26 decembrie, respectiv 1 şi 2 ianuarie.