Un orădean care a plătit 2.500 lei pentru un iPhone cumpărat de pe un site de anunţuri de pe internet a descoperit că a fost înşelat abia când curierul i-a adus coletul şi a deschis telefonul, care era, de fapt, un aparat contrafăcut.

Tânărul a găsit pe un site de anunţuri oferta unui comerciant din Buzău, care cerea 2.500 lei pentru un Iphone 14 Pro Max, cu memorie de 512 GB, telefon care în magazinele de specialitate se vinde cu peste 7.000 lei.

Înainte de a achita suma cerută, orădeanul i-a cerut vânzătorului să-i trimită mai multe fotografii cu produsul şi ambalajul, ştiind că fiecare aparat are un IMEI propriu, un soi de CNP al telefoanelor mobile, cu care acestea se pot identifica şi verifica pe site-ul producătorului. 

Aparatul avea număr de identificare valid, motiv pentru care clientul a şi plătit preţul. Și-a dat seama că a fost păcălit abia când curierul i-a adus aparatul şi l-a pornit. Ca atare, a încercat să ia legătura cu vânzătorul, însă acesta i-a blocat apelurile, dar şi pe reţelele de socializare. Ca atare, orădeanul a anunţat Poliţia.

Potrivit unui comunicat transmis joi de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, cazul a fost cercetat de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, care l-au identificat şi prins pe vânzătorul de fake-uri. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 48 de ani din comuna Pietroasele, judeţul Buzău, care acum este cercetat pentru înşelăciune şi punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare.

"În urma investigațiilor efectuate de polițiști și a expertizării respectivului telefon mobil de către titularul mărcii, s-a constatat că telefonul mobil vândut de bărbatul de 48 de ani prin intermediul internetului era contrafăcut. Prejudiciul, în valoare de 2.500 de lei, a fost recuperat integral de polițiștii bihoreni", se spune în informare. 

Cercetările în caz sunt continuate la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Bihor, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea. 

Fiţi vigilenţi!

Pentru a evita astfel de situaţii, poliţiştii recomandă verificarea atentă a autenticităţii paginilor web accesate. "Căutați informațiile de contact ale magazinului, citiți termenii și condițiile precum și politica de retur, verificați metodele de plată din site, acordați atenție întregului proces post-vânzare, examinați atent conținutul și pozele postate în magazinul virtual, urmăriți originalitatea conținutului, a imaginilor, corectitudinea exprimării, verificați informațiile și pe profilul de social media al magazinului virtual, citiți cu atenție review-urile", se arată în informarea transmisă de Poliţia Bihor. 

Legat de telefoanele mobile, poliţiştii atrag atenţia că verificarea seriilor IMEI ale telefoanelor pe site-urile oficiale ale brandurilor, fără consultarea fizică a produsului (aspect fizic, caracteristici, detalii tehnice, soft etc.) nu conferă garanția originalității produsului. "Feriți-vă de descrierile din motorul de căutare: în cazul în care acestea includ nume de produse, urmate de expresii cum ar fi „ieftin” sau „livrare gratuită”, acestea sunt de multe ori site-uri frauduloase", se spune în document.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!