Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a vizitat miercuri tronsonul Nușfalău – Suplacu de Barcău, pe porțiunea din județul Sălaj, anunțând că lucrările sunt aproape gata și că, din toamnă, se va putea circula pe acea secțiune de 13,55 km a autostrăzii Transilvania. De asemenea, el a anunțat că CNSC a respins contestațiile depuse după licitația pentru realizarea secțiunii Biharia – Chirbiș. 

„Am venit azi împreună cu colegii mei să vedem stadiul lucrărilor. Sunt în grafic. Undeva în jur de 15 septembrie vor fi finalizate și va fi dat în circulație acest lot, un lot de peste 13 kilometri. Mai au lucrări acum la capăt, să facă acea descărcare, astfel încât să fie folosită întreaga bucată”, le-a declarat Sorin Grindeanu jurnaliștilor după vizita pe porțiunea Nușfalău – Suplacu de Barcău, în care a fost însoțit de Lucian Bode, deputat de Sălaj și fost ministru al Transporturilor. 

Răspunzând unei întrebări din partea presei, Grindeanu a spus că „odată cu inaugurarea lotului Nușfalău - Suplacu de Barcău, s-ar atinge borna de 1.000 de kilometri de autostradă și drum expres în România, prea puțini față de cât avem nevoie”. 

Potrivit directorului CNAIR, Cristian Pistol, stadiul fizic al lucrărilor a ajuns la 95%, iar aceasta va fi „prima secțiune din Autostrada Transilvania care se va da în trafic în 2023”. 

Valoarea contractului finanțat prin Programul Transport este de 384,14 milioane de lei, fără TVA. Lucrările sunt executate de constructorul Nurol din Turcia. 

Pe de altă parte, tot miercuri ministrul Transporturilor a anunțat că CNSC (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor) a respins o contestație formulată după adjudecarea licitației pentru tronsonul Biharia – Chiribiș de pe teritoriul județului Bihor, în lungime de 28,55 km. 

„Ieri (n.r. marți, 8 august), CNSC în sfârșit a dat o decizie pe Chiribiș – Biharia, e în județul Bihor, dar tot de Autostrada Transilvania ține, și a dat dreptate CNAIR-ului. Eu sper ca cei care au contestat să nu o facă mai departe, astfel încât să putem semna contractul”, a afirmat Sorin Grindeanu. 

Așa cum BIHOREANUL a scris, contestațiile au fost depuse de constructorii Strabag și Erbașu, după ce CNAIR a declarat drept câștigătoare a licitației firma Precon Transilvania, controlată printr-un intermediar de omul de afaceri orădean Beniamin Rus. 

Cum contestatarii pot să continue demersul în instanță, nu este clar dacă CNAIR va putea semna în perioada următoare contractul de execuție cu Precon Transilvania. 

Tot miercuri, Sorin Grindeanu a spus că sectorul Chiribiș – Suplacu de Barcău (26,35 km) al autostrăzii „este în evaluare”. „E o toamnă importantă pentru Autostrada Transilvania. Eu sper să închidem toate aceste licitații, astfel încât să se înceapă să se lucreze și pe celelalte loturi”, a spus ministrul Transporturilor. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!