În ultima zi în care acest lucru mai putea fi făcut, rezultatul licitației organizate de CNAIR pentru proiectarea și construirea tronsonului de 28,55 km dintre Biharia și Chiribiș al Autostrăzii Transilvania, favorabil unei asocieri de firme controlate de orădeanul Beniamin Rus, a fost contestat de doi dintre ceilalți patru ofertanți.

Principalul motiv ar fi tocmai desemnarea drept câștigătoare a firmei lui Rus după ce alte companii din grupul Selina au primit certificat negativ în urma rezilierii unui contract anterior, încheiat în 2020.

Last minute

„Luni, 19 iunie, în ultima zi a termenului legal în care se puteau depune contestații după licitația pentru tronsonul 3C2 Biharia - Chiribiș, la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere au fost înregistrate două contestații”, a declarat marți, pentru BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu.

Potrivit acestuia, cele două contestații au fost depuse de firma Erbașu Construcții SA și respectiv de asocierea Strabag - Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj SA.

Contactați de BIHOREANUL, reprezentanții acestora au refuzat să precizeze motivul contestării licitației, al cărei rezultat fusese favorabil asocierii dintre firmele Precon Transilvania, controlată printr-un intermediar de orădeanul Beniamin Rus, proprietarul grupului Selina, și Citadina 98 din Galați.

Pentru că... Selina

BIHOREANUL a aflat, neoficial, că este vorba de mai multe „motive de ordin tehnic” privind ofertele depuse în cadrul licitație, însă și de faptul că procedura a fost câștigată de o asociere din care face parte firma controlată de Rus, Precon Transilvania, în condițiile în care alte trei societăți ale acestuia - Trameco, Drumuri Bihor și Drum Asfalt - au primit aviz negativ în urma rezilierii licitației anterioare, organizate în 2020.

În urmă cu trei ani, în asociere cu Vahostav (din Slovacia) și East Water Drillings (din București), aceste trei firme câștigaseră licitația pentru același tronson Biharia - Chiribiș, pentru 326 milioane lei, însă anul trecut CNAIR a reziliat contractul deoarece antreprenorii au indicat necesitatea unor lucrări suplimentare de aproximativ 130 milioane lei, ceea ce ar fi majorat contractul inițial, în condițiile în care CNAIR nu a vrut să le scoată, separat, la licitație.

Licitația finalizată pe 8 iunie a fost câștigată de Precon Transilvania și Citadina 98 pentru suma de peste 785 milioane lei, în caietul de sarcini fiind incluse, de data asta, și lucrările suplimentare indicate ca necesare de firmele din grupul Selina în cursul anului trecut.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!