Speram că, în timp, Oradea va deveni un adevărat focar de ştiinţă şi cultură. Iar timpul mi-a dat dreptate. Din păcate, e vorba de cultura virusului AH1N1, numit şi gripa porcină sau gripa nouă.

Până la un punct, calculul mai marilor din Ministerul Sănătăţii s-a dovedit corect. Suntem cu 50 de ani în urma Occidentului, iar gripa porcină ne va izbi de-abia când la conducerea ţării vor fi nepoţii actualilor parlamentari. Aşa că, în loc de 22 de milioane de doze de vaccin, ne-am trezit cu o singură şi uriaşă doză, de nesimţire.

E ciudat ca într-o ţară în care s-au distrus combinatele de creştere a puilor şi porcilor să fim atât de vulnerabili în faţa gripei aviare şi a celei porcine. Şi cu toate că acţionăm preventiv reducând numărul de parlamentari de la 471 la 300, pun pariu că şi gripa bovină va face ravagii în ţara noastră!

În Vest, gripa nouă e mai puţin periculoasă decât gripele sezoniere, pentru că ei au un sistem medical foarte bine pus la punct. Noi, însă, ar trebui să fim îngrijoraţi, pentru că în spitalele româneşti, în afară de bacili şi microbi, lipsesc cam de toate.

Şi dacă până acum ne plângeam doar de lipsa medicamentelor, au început să dispară din sistem şi medicii. Vom ajunge ca în reclama aceea în care o bombă e dezamorsată de cofetar pe motiv că pirotehnistul e plecat în concediu. Prin urmare, vom fi operaţi de instalatori şi electricieni, căci domnii doctori şi-au luat tălpăşiţa spre occident.

Sigur că gripa nouă are şi avantaje. La mortalitatea estimată, în mod cert se va rezolva pe cale naturală problema şomajului. Mai mult decât atât, anemicul nostru PIB va fi împărţit la doar câteva sute de mii de supravieţuitori, ceea ce ne va clasa în sfârşit în fruntea Europei.

Ăsta e doar începutul. Pentru că după gripa nouă urmează gripa zece, gripa 11 şi aşa mai departe, ceea ce ar putea să ne scoată brusc din criză, pe motiv că aceasta nu mai are asupra cui se manifesta.