Tribunalul Bihor s-a pronunţat, miercuri, în dosarul grupării de traficanţi de droguri care au înfiinţat o fabrică de cannabis în localitatea Batăr şi a decis condamnarea celor trei persoane implicate în caz la pedepse privative de libertate.

Instanţa a dispus condamnarea la 6 ani de închisoare cu executare a orădeanului Ionel Abrudan, suspectat că a finanţat înfiinţarea şi funcţionarea afacerii şi la câte 5 ani de închisoare a lui Pavel Romocea, 55 ani, tot din Oradea, şi Timy Bosman, 37 ani, cetăţean belgian, cei din urmă acuzaţi că au pregătit imobilul şi au cultivat drogurile.

"Sentinţa nu este definitivă. Ea poate fi atacată, prin recurs, la Curtea de Apel Oradea", a precizat grefiera Cornelia Precup din cadrul Biroului de presă al Curţii de Apel Oradea.

Fabrica de droguri

Din rechizitoriul DIICOT Oradea, întocmit în luna iulie a anului trecut, rezultă că Ionel Abrudan, Pavel Romocea şi Timy Bosman au pregătit şi dotat special un imobil din Batăr în vederea obţinerii unor culturi de cannabis de calitate, activitate care s-a desfăşurat în perioada aprilie 2009 - mai 2010, fiind "bine planificată şi conspirată".

Fabrica a fost descoperită în luna mai anul trecut, de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog. Cu ocazia percheziţiei, ei au ridicat 32 kilograme de plante de cannabis, alte 1,3 kilograme de inflorescenţă de cannabis, precum şi documentaţie amplă privind plantarea, creşterea, întreţinerea şi evoluţia plantelor de cannabis.

Clădirea era structurată pe două niveluri, compartimentate pe 30 de camere, amenajate cu ghivece şi instalaţii electrice costisitoare, necesare dezvoltării plantelor. Geamurile imobilului, care avea un generator autonom de curent electric de mare putere, erau total izolate de exterior cu placaje şi spumă poliuretanică, iar în interior erau numeroase dispozitive şi materiale necesare culturii de cannabis.

În hale au fost găsite mii de ghivece cu plante de cannabis, în diverse stadii de dezvoltare, unele ajunse la maturitate şi pregătite pentru recoltare. În fiecare încăpere, erau montate dispozitive reflectorizante cu lămpi de iluminat, ventilatoare de aer, filtre de aer, precum şi tubulatură flexibilă de aerisire.

Spânzurat, arestat, eliberat

Descinderea a avut parte şi de un episod tragi-comic. În timp ce oamenii legii erau ocupaţi să inspecteze clădirea, belgianul s-a făcut nevăzut chiar sub nasul lor. Bosman a fost găsit spânzurat într-una din încăperi, din fericire la timp pentru a fi salvat. Resuscitat o jumătate de oră de către medicii Ambulanţei, traficantul a fost transportat la Spitalul Judeţean, unde a stat aproape două săptămâni la Terapie Intensivă şi alte câteva zile la Neurologie.

Din cercetările ulterioare, poliţiştii au aflat că Timy Bosman era cel care, având cunoştinţele de specialitate necesare, a asigurat plantarea, îngrijirea şi recoltarea inflorescenţei plantelor de cannabis, asigurând, totodată, şi paza locului. Ionel Abrudan a avut ca sarcini alegerea amplasamentului, închirierea imobilului, precum şi procurarea diferitelor materiale necesare bunei funcţionări a plantaţiei, el racolându-l şi pe Pavel Romocea, pentru montarea instalaţiilor electrice din hală şi întreţinerea acestora.

Iniţial, belgianul a fost trimis în judecată în stare de arest, iar cei doi români în libertate. Pe parcursul procesului, şi Bosman a fost pus în libertate, având interdicţia de a părăsi Oradea până la finalizarea procesului penal.