Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada anilor 2008-2009, bihorenii Varga Janos şi Budai Radu au atras mai multe persoane, majoritatea analfabeţi ori cu minime cunoştinţe şcolare, cărora le-au pretins sume între 2.000 şi 3.000 de euro în schimbul obţinerii unor permise de conducere din Ungaria.

Prin intermediul unor cetăţeni din ţara vecină, cei doi obţineau pentru clienţi documentele pentru înscrierea la examen în vederea obţinerii permisului de conducere, inclusiv acte care să ateste că lucrează şi locuiesc dincolo.

Procurorii DNA au identificat în cadrul cercetărilor 18 beneficiari ai unor astfel de permise de conducere, toţi fiind ajutaţi să treacă peste examenul auto de translatori şi de instructorii auto şpăguiţi de grupare.

În schimbul serviciilor, Varga Janos şi Budai Radu au primit de la ei nu mai puţin de 37.350 euro, dintre care 22.612 euro au rămas la ei, iar diferenţa a fost remisă cetăţenilor maghiari.

În 2009, cei doi au fost ajutaţi şi de foşti clienţi ai lor - Lakotos Florin, Haraga Stelian, Colompar Cristian Viorel, Perţe Mircea Călin şi Varga Kalman - care, contra unor sume cuprinse între 200 şi 250 de lei de persoană, asigurau transportul în Ungaria al noilor clienţi.

Budai Radu şi Varga Janos au fost trimişi în judecată pentru trafic de influenţă în formă continuată, Perţe Mircea şi Colompar Cristian pentru complicitate la trafic de influenţă în formă continuată, iar Haraga Stelian, pentru complicitate la trafic de influenţă în formă continuată şi cumpărare de influenţă. Toţi cei cinci sunt arestaţi.

În plus, alţi 16 oameni au fost trimişi în faţa instanţei ca învinuiţi pentru cumpărare de influenţă. Lakotos Florin este învinuit atât de cumpărare de influenţă cât şi de complicitate la trafic de influenţă, iar Varga Kalman - de complicitate la trafic de influenţă.

Procurorii au dispus sechestru asigurator pe bunurile celor acuzaţi de trafic de influenţă, respectiv pe cele ale complicilor, pentru confiscarea sumelor de bani încasate ilegal. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Sălaj.

Citeşte cum a şpăguit gruparea ţiganilor din Bihor instructorii auto şi traducătorii din Ungaria în articolul: "Fabrica de permise"