Cu o săptămână înainte ca Oradea să găzduiască o importantă conferință internațională de imagistică cu aplicații medicale, o curte a fostului Spital Municipal este plină cu saci de deșeuri pe care firma de salubrizare nu le-a putut ridica. Muncitorii unității, care trebuiau să-i mute în curtea de unde îi preia utilajul RER Vest, sunt în concedii, de odihnă și medicale.

Managerul spitalului afirmă că a vrut să angajeze mai mulți muncitori, dar la concurs nu au existat doritori din cauza salariului mic.

„De vreo zece zile”

„Oradea va fi, în premieră, gazda unei conferințe internaționale de imagistică cu aplicații medicale, la care vor participa somități de la Harvard, Oxford ori Osaka etc... Oki doki, dar cu „imaginea" ce facem???”, a scris pe Facebook un angajat al Spitalului Județean Oradea, Cristian Marcel Goron, care își desfășoară activitatea în clădirea fostului Spital Municipal din Rogerius, contopit în Județean la începutul acestui an.

Referindu-se la faptul că în perioada 5-9 septembrie Oradea va găzdui Conferința Internațională de Tehnologie Medicală SSIMA Re:Imagine Healthcare, dar deșeurile zac în curtea unității sanitare, Goron a subliniat astfel contrastul dintre ambițiile spitalului de a fi la curent cu cele mai noi tehnologii medicale în timp ce nu-și poate gestiona o problemă elementară, cea a deșeurilor.

„Sacii sunt cu deșeuri menajere adunate de prin saloane. Sunt lăsați în curtea din spate a spitalului, de unde muncitorii necalificați ar trebui să-i ducă în curtea de lângă Centrul Oncologic, de unde îi preia mașina RER, care nu are acces în curtea din spate din cauza dimensiunilor. De vreo zece zile s-au adunat pentru că pe tura de zi sunt doar trei muncitori, dintre care unul este în concediu de odihnă, iar doi au ajuns în concedii medicale, pentru că au fost operați”, a explicat Cristian Marcel Goron BIHOREANULUI.

„Nu vin oameni la angajare”

Contactat de BIHOREANUL, managerul Spitalului Județean, dr. Gheorghe Carp, afirmă că problema ține de Serviciul Administrativ, care nu are destui muncitori necalificați.

„Am vrut să angajăm mai mulți muncitori, dar la concurs nu s-a prezentat nimeni. Oamenii nu sunt atrași de salariu, pentru că pot fi plătiți doar cu salariul minim pe economie (n.r. – aproximativ 1.500 lei lunar, net). Când era pandemie, a existat concurență, pentru că primeau sporuri de Covid. Acum nu mai prezintă interes”, a spus dr. Carp.

În această situație, managerul afirmă că va renegocia contractul cu firma de salubrizare, RER Vest, pentru ca transportarea sacilor cu deșeuri din curtea din spate a fostului Spital Municipal în curtea de lângă Centrul Oncologic să o facă tot muncitorii acestei firme, contra cost.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!