Oradea nu stă deloc rău la colectarea gunoiului. Edilii s-au îngrijit să nu aştepte ceasul al 12-lea pentru a face o groapă ecologică, aşa că în domeniul ăsta suntem peste clujeni, din moment ce aceştia erau în stare să-şi care gozurile şi cu taxiul, numai să-i lăsăm să le depună la noi.

Mai ciudate sunt însă actualele legi privind colectarea. Algoritmul spune că în fiecare an trebuie să depui la groapa de gunoi cu 15% mai puţin ca în anul precedent, altfel plăteşti amenzi consistente. Or, acest lucru se poate obţine fie prin creşterea colectării selective, fie prin depopularea oraşului. Matematic, peste 7 ani, dacă nu se modifică legislaţia, va trebui să depozităm gunoiul sub preş, ceea ce, între noi fie vorba, n-ar fi o premieră în România.

Indiferent de imperfecţiunile legii, e clar că atunci când este vorba despre colectare selectivă trebuie să ne conformăm normelor UE. Foarte mulţi spun că nu are niciun rost să se chinuie cu aşa ceva, că doar n-o să bage banii în buzunarele firmelor care se ocupă cu valorificarea reciclabilelor. Cu logica asta, e drept că nu bagă bani nimănui în teşcherea, dar uite că acum ajung să scoată bani din propriile buzunare.

Probabil cea mai corectă soluţie ar fi ca cetăţeanul să nu fie taxat după mărimea tomberonului, ci după kilogramele de deşeu produs. Căci, la cât de inventiv e românul, îndeasă trei vagoane de gunoi într-un tomberon de 120 de litri. Colectând selectiv, facem în sfârşit ceva concret pentru mediul înconjurător, că de teoreticieni în ecologie e plin judeţul.

Citiți și articolul Primăria Oradea a plătit peste 300.000 lei penalizare pentru că a aruncat prea multe gunoaie