Drumul care urcă spre unul dintre satele pitorești ale Bihorului, Tomnatic, este „ornamentat” cu gunoaie de toate felurile.

Sticle, plastic, corpuri de mobilier și multe altele zac aruncate în pădurea care străjuiește șoseaua. „Dacă veți conduce pe drumul de la Birtin la Tomnatic, din comuna Vadu Crișului, veți vedea mii de gunoaie aruncate ilegal. Trebuie luate măsuri”, a reclamat un cititor al BIHOREANULUI, proprietar al unei case din sat. Bărbatul a făcut și fotografii care arată gunoaiele aruncate de-a lungul drumului comunal lung de câțiva kilometri.  

S-a ajuns în această situație pentru că în satul cu peste 230 de case și circa 200 de locuitori nu urcă niciodată mașinile de salubritate. „Majoritatea localnicilor își ard gunoaiele sau le aruncă în păduri, iar unii le duc în containerele din Birtin”, a explicat reclamantul. Adică exact pe dos față de cum ar trebui să se întâmple în Bihorul curat...

Primarul din Vadu Crișului, Dorel Cosma, confirmă că firma de salubritate Salubri Aleșd, responsabilă de colectarea deșeurilor în zonă, nu ajunge în Tomnatic și spune că motivul este că niciun sătean nu și-a făcut contract pentru serviciul de salubrizare.

„Este un sat izolat, cu o casă aici și alta la 500 de metri, dar și îmbătrânit. Doar oameni în vârstă locuiesc acolo, în sat n-au nici magazin, așa că nici gunoaie multe nu cred că au”, a declarat edilul pentru BIHOREANUL. Recunoaște însă că și el a văzut gunoaie pe drumul care urcă în sat și promite că va trimite angajații primăriei și asistații social să facă curățenie.

Cosma nu știe, însă, cum va rezolva problema salubrității în Tomnatic. „Drumul de acces este mai dificil, vorbim de 50 de kilometri de drum pietruit și 7 kilometri de asfalt. Dacă am pune containere în câteva locuri și le-am spune oamenilor să ducă gunoaiele acolo, ne-ar costa mult din bugetul public, că Primăria ar trebui să plătească golirea lor”, a mai spus edilul.

Unele primării din Bihor care s-au confruntat cu situații similare au ales să impună o taxă specială de salubritate pentru localnicii care refuză să încheie un contract de salubritate, de regulă mult mai mare decât ar costa factura pentru colectarea deșeurilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!