Aromele bucatelor bihorene învăluie în aceste zile curtea palatului princiar al Cetății Oradea, unde are loc în premieră evenimentul „Gusturi și tradiții de Bihor”, în cadrul căruia vizitatorii pot degusta gratuit gulaș, sarmale cu păsat, toroș, plăcinte de Beiuș, caltaboși cu păsat, plăcinte cu brânză făcute „pe fer” etc.

De asemenea, la câteva standuri ale unor restaurante, pofticioșii pot să-și cumpere porții mai mari de mâncăruri savuroase. În cadrul evenimentului, sâmbătă a fost lansată o carte de bucate cu 49 de rețete autentice culese din județul nostru. 

„Ne arată cine suntem”

Proiectul punerii în valoare a tradițiilor culinare din Bihor a fost prezentat de vicepreședintele CJ, Mircea Mălan, care a subliniat că publicația „Rețete tradiționale de Bihor” adună 49 de rețete românești, maghiare, slovace și evreiești, folosite de-a lungul anilor în județul nostru. 

„Vrem să ne recuperăm valorile tradiționale și specificul nostru local. Obiceiurile, tradițiile, îndeletnicirile ne arată cine suntem și cine am fost, fiind totodată o carte de vizită pentru cei care vor să ne cunoască”, a spus vicepreședintele CJ.

El a subliniat că, prin proiectul culegerii și popularizării rețetelor tradiționale se dorește de asemenea încurajarea restaurantelor să preia în meniurile lor bucatele gătite de strămoși.

Mihai Jurca, președintele Agenției de Management al Destinației Bihor, totodată city manager al Oradiei, a spus la rându-i că 12 dintre mâncărurile din rețetar sunt propuse de județul nostru pentru a fi certificate ca produse „de Bihor” de către Ministerul Agriculturii. Documentația ce include istoricul produselor culinare respective și apartenența lor la județul Bihor a fost depusă, însă deocamdată este în analiză. 

Pancove și moșocoarne

În publicația „Rețete tradiționale de Bihor” se găsesc ingredientele și indicațiile de pregătire pentru produse ca faimoasa plăcintă de Beiuș, pancove, răchișe pe plită, cocioane, zamă de răzălăi, zamă de pătură pârgălită cu pitoance, ca la Budureasa, gulaș, zamă de șelată, tocăniță de Bihor, cici, toroș, tocană de unghii de porc, găluște cu brânză și slănină, moșocoarne, scoverzi, humentaș, gomboți cu prune (foto)

„Termenul pancovă definește un produs de patiserie care în Bihor era obținut dintr-un aluat dospit, având la bază făina de grâu. Pancova (cuvânt de origine maghiară: pánkó) în lumea românească făcea parte din categoria plăcintelor clasice, cu umpluturi diverse, dar și a dulciurilor”, se arată, de pildă, în cartea de bucate. 

Prezentă la evenimentul de lansare a rețetarului, Sabina Horvath, muzeograf și cercetător la MȚC, a povestit despre obiceiurile gastronomice străvechi din Bihor, spunând că „țăranul a încercat întotdeauna să-și cultive pâinea cu propriile mâini, așadar a predominat cultura cerealieră”. De altfel, a adăugat specialista, multe dintre rețetele tradiționale culese includ într-un fel sau altul aluaturile (plăcinte, găluște, tăieței etc). 

Rețete online

Proiectul de culegere și publicare a rețetelor folosite de-a lungul timpului de gospodinele din Bihor a fost finanțat cu bani europeni.

În această fază, s-au tipărit 1.000 de volume în limba română, urmând să fie tipărite 500 în limba maghiară și 500 în limba engleză. Acestea vor fi folosite de către industria HoReCa și vor fi împărțite entităților de promovare a turismului. 

Cartea va fi scoasă la vânzare într-o etapă viitoare, după ce cele 12 rețete din 49 vor fi certificate ca fiind „de Bihor”. „Vrem să fie un produs (cartea de bucate tradiționale, n.r.) pe care oamenii să-l poată cumpăra”, a spus Mihai Jurca. 

Între timp, totuși, cartea de bucate cu toate rețetele și cu istoricul acestor preparate poate fi găsită și descărcată gratuit, în format PDF, de pe site-ul Consiliului Județean Bihor, precum și de pe site-ul debihor.ro. Astfel, pasionații de gătit sunt îndemnați să le încerce și să țină vie tradiția gastronomică locală.

Cartea „Rețete tradiționale de Bihor”:

Cu savoare...

Vizitatorii care ajung sâmbătă și duminică în Cetatea Oradea pot degusta o parte din bunătățile de Bihor din rețetar, cum ar fi gulaș, sarmale cu păsat, plăcintele de Beiuș - sâmbătă s-a ținut și o demostrație de pregătire a acestora (video) -, toroș, caltaboș cu păsat, plăcinte „pe fer”, răcituri etc.

Acestea sunt gătite de bucătari și bucătărese din diferite zone ale Bihorului, precum și de elevi ai Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Oradea. Sâmbătă, ei au pregătit toroș și scoverzi cu magiun de prune. 

Toate acestea pot fi degustate gratuit, în porții mici, la standurile pregătite de organizatori. De asemenea, câteva restaurante din județ și-au deschis standuri la care găsesc spre vânzare mâncăruri ca toroș, gulaș, fasole cu cârnați sau tocăniță de unghii de porc.

Oaspeții din Cetate pot să cumpere, de asemenea, produse ca pălincă de Tulca ori miere din Spinuș de Pomezeu. 

Pentru evenimentul denumit „Gusturi și tradiții de Bihor” s-au pregătit și spectacole folclorice, prezentate de ansambluri și artiști din județ, sub coordonarea Centrului de Cultură. Printre invitați se numără Florica Zaha, Antoanela Ferche Buțiu și Ioana Urs. 

Evenimentul continuă sâmbătă până în jurul orei 22, respectiv duminică, între orele 13 și 22. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!