Reprezentanţii Guvernului au semnat din 2013 până în prezent 24 de convenţii şi tratate europene şi 6 convenţii şi tratate internaţionale, în domenii sensibile, precum protecţia persoanelor cu dizabilităţi, prevenirea dispariţiei copiilor, supravegherea persoanelor condamnate şi apoi eliberate condiţionat ori referitoare la dreptul de plângere colectivă, dar toate au rămas literă moartă, a declarat senatorul bihorean Rozalia Biro într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o vineri la Oradea.

Preşedintă a Comisiei pentru Drepturile Omului din Senat, Biro a spus că în această săptămână a avut o discuţie cu agentul guvernamental care reprezintă România la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului şi a aflat că din cauza neratificării de către Parlament a convenţiilor şi tratatelor europene şi internaţionale la care este parte, ţara noastră este supusă sancţiunilor stabilite de CEDO.

"În 2014 s-au înregistrat 3.400 de plângeri la CEDO din România, ţara noastră este pe locul 5 în Europa din acest punct de vedere, după Ucraina, Italia, Federaţia Rusă şi Italia. În 869 de cauze CEDO a cerut României să formuleze răspunsuri privind soluţionarea problemelor, care se referă mai ales la durata proceselor, neexecutarea hotărârilor judecătoreşti, condiţiile de detenţie şi nerespectarea unor drepturi privind libertatea şi siguranţa cetăţeanului. În 84 de cazuri CEDO a pronunţat hotărâri şi a stabilit că România trebuie să plătească despăgubiri de 1,835 milioane euro", a spus Rozalia Biro.

Aceasta a afirmat că principala cauză este tocmai neratificarea prin legi a convenţiilor şi tratatelor europene şi internaţionale, fenomen de care este vinovat Guvernul deoarece, după ce reprezentanţii săi semnează înţelegerile, nu elaborează şi proiectele de lege pentru ratificarea lor, iar în lipsa unei legislaţii interne care să reglementeze anumite drepturi cetăţenii se adresează CEDO.