Academia Oamenilor de Ştiinţă (AOSR), o organizaţie formată din diverşi oameni care nu au fost primiţi sau aveau şanse mici să intre în Academia Română, a rămas fără finanţare.

Guvernul a tăiat bugetul de circa 9 milioane de lei al AOSR, transferând banii către proiecte de investiţii, scrie Digi24.ro. Astfel, sutele de membri ale AOSR, printre care se numără şi fostul preşedinte Ion Iliescu, au rămas fără indemnizaţii. Tot fără bani au rămas şi orădenii pretinşi academicieni.

Indemnizaţii generoase

Digi24 a prezentat anul trecut intriganta poveste a acestei academii paralele, care an de an primea sume generoase din bugetul public, deşi membrii săi nu sunt academicieni şi, cel mai probabil, nu au o contribuţie ştiinţifică menită să le deschidă porţile Academiei Române.

Potrivit sursei citate, AOSR are peste 350 de membri, care primesc indemnizaţii generoase: titularii lunar câte 2.000 de lei brut, membrii corespondenţi câte 1.400 de lei, iar cei de onoare 1.000 de lei.

Din bugetul AOSR de anul trecut, în valoare de 10,5 milioane de lei, 6 milioane s-au plătit pe indemnizaţii, iar alte 2,7 milioane pentru plata salariilor angajaţilor. Preşedintele este Adrian Badea, iar salariul său este echivalent cu cel al unui ministru: 21.840 de lei brut, mai arată Digi24.

Orădeni pseudo-academicieni

Potrivit site-ului AOSR, din organizaţie fac parte şi mai mulţi orădeni, toţi cadre didactice ale Universităţii din Oradea.

Mai precis, sunt în academie profesorii Teodor Leuca (fost decan al Facultăţii de Inginerie Electrică din cadrul Universităţii din Oradea), istoricul Mihai Drecin, matematicianul Sorin Gal (profesor la Universitatea din Oradea) şi inginerul Radu Brejea (cadru didactic al Facultăţii de Protecţia Mediului). În timp ce Gal şi Brejea au statutul de „membri asociaţi”, fără a fi clar dacă primesc sau nu indemnizaţii, Leuca figurează ca titular, iar Drecin ca membru corespondent.

teodor Leuca

Totodată, pe listele membrilor se regăsesc şi Cornel Domuţa, fost profesor al Facultăţii de Protecţia Mediului, decedat în 2017, respectiv primul decan al FMF Oradea, Mircea Ifrim, decedat anul trecut.

Ifrim avea chiar statutul de „membru de onoare” al AOSR, în prezentarea de pe site arătându-se că era la conducerea unei alte academii paralele din România: Academia de Ştiinţe Medicale, la rându-i o organizaţie ce reuneşte profesori care nu au acces în Academia Română. Apartenenţa la această obscură organizaţie l-a făcut pe Ifrim întotdeauna să se pretindă academician, deşi în realitate nu a avut acest statut.