Fostul consilier local UDMR Iulius Delorean e urmărit de ghinion. Concediat de la Zona Metropolitană Oradea şi ajuns, la insistenţele protectorilor politici, favorit pentru funcţia de subprefect, Delorean are toate şansele să rateze promovarea.

În graba pentru numirea pe postul de înalt funcţionar public, udemeristul s-a încurcat în socoteli şi a ajuns într-o stare de incompatibilitate pe care e greu de crezut că Agenţia Naţională de Integritate o va trece cu vederea.

Omul potrivit

Revenită la putere după ruperea USL, UDMR a obţinut în urma negocierilor cu PSD preluarea postului de subprefect ocupat de Cristian Bitea, care trece drept omul liberalilor. La stabilirea nominalizărilor, Uniunea a avut de ales între Sarkadi Zolt, director în Consiliul Judeţean, care ar fi avut însă nevoie de o detaşare, Vig Hajnal, adjunctă la Oficiul de Cadastru, care şi-a dorit să rămână pe post pentru salariul mai mare (care aveau calitatea de înalţi funcţionari), şi consilierul local Iulius Delorean, aflat în căutarea unui loc de muncă.

Cu o experienţă de 14 ani în Consiliul Local, Delorean - Gyuszi pentru apropiaţi - a fost concediat pe 29 mai de la Zona Metropolitană Oradea în urma unor restructurări cerute de primarul Ilie Bolojan, aşa că era numai bun. UDMR ar fi găsit cu greu un om mai motivat să-i pună beţe în roate lui Bolojan, luându-i la puricat dispoziţiile şi Hotărârile de Consiliu Local! Atâta doar că lucrurile au mers cât se poate de prost...

Rotirea cadrelor

În România, numirea funcţionarilor nu are nimic în comun cu interesul public. Făcute sub pretextul reducerii costurilor, înlocuirile la comandă sunt, de fapt, pur politice şi costă bani cu ghiotura. Spre exemplu, pentru a-şi instala omul ca subprefect de Bihor, UDMR a trebuit să îl transforme din activist de partid în funcţionar, printr-o angajare prin concurs cu dedicaţie la Primăria Biharia, care avea bugetat în organigramă un post "întâmplător" vacant.

Proaspătul funcţionar urma să fie detaşat ulterior la Prefectură printr-un ordin al ministrului Afacerilor Interne, iar actualul subprefect să fie tras pe linie moartă undeva în ţară. Profitabilă politrucilor, măsura e cât se poate de păguboasă bugetului public. Pe de o parte Primăria Biharia îşi ţine imobilizaţi în buget banii aferenţi postului lui Delorean, iar pe de altă parte, dacă nu demisionează, Bitea e plătit numai ca să stea degeaba. Cum astfel de mişcări de "eficientizare" au loc în fiecare judeţ din ţară, paguba se ridică la milioane de lei anual.

Concursuri publice pe bandă

Culmea ironiei, zbaterea UDMR a şi fost degeaba, Ministerul Afacerilor Interne respingând dosarul lui Delorean. Din grabă sau prostie, udemeriştii au omis că postul din Biharia era unul de funcţionar debutant. Or, pe lege, în aceste condiţii, Delorean nu doar că nu putea fi pus să verifice actele făcute de alţii, dar chiar trebuia să primească un îndrumător care să-l înveţe tainele administraţiei. De nevoie, udemeristul s-a înscris la un alt concurs cu final aşteptat, pentru un post de consilier superior în Primăria Sălard, anunţat pentru săptămâna aceasta. Dacă a învăţat pentru examen, măcar şi-a îmbogăţit cultura generală. Doar că şi acest efort ar putea fi inutil!

Deşi îi este greu să recunoască, prins cu procesul intentat ZMO, despre care susţine că l-a concediat din motive politice, Delorean s-a pus singur într-o situaţie de incompatibilitate. "Am avut o perioadă de timp în care am putut să aleg între calitatea de funcţionar şi cea de ales local, în care m-am încadrat", susţine Delorean. Numai că s-a încurcat la calcule...

Incompatibil!

Pe lege, fostul consilier municipal riscă să nu poată fi pus funcţionar public în următorii 7 ani dintr-un motiv cât se poate de simplu! Deşi pe 5 mai s-a angajat la Biharia, la calitatea de consilier în Oradea a renunţat prin demisie abia pe 19 mai, fapt care ar putea să-i provoace probleme mari. Adoptată la presiunea UE pentru a limita abuzurile, Legea 161/2003 interzice expres exercitarea în paralel a calităţilor de funcţionar public şi respectiv de politician ales. Mai mult, Statutul funcţionarilor publici prevede, sub sancţiunea destituirii, că funcţionarul este obligat să ia măsuri în cel mult 10 zile pentru înlăturarea oricărei stări de incompatibilitate. Or, Delorean a depăşit termenul cu 5 zile!

Cu ce preţ, rămâne de văzut. Nu de alta, dar până acum Agenţia Naţională de Integritate a "taxat" deopotrivă funcţionari şi aleşi, pentru vinovăţii chiar mai mici. Pentru inspectorii de integritate incompatibilitatea devine cu atât mai vizibilă cu cât funcţia a fost mai mare. Iar, la cât şi-o doreşte UDMR, cea de subprefect nu este deloc de neglijat...