FC Bihor ţinteşte în noul sezon fotbalistic cea de-a treia promovare în prima ligă de după '90.

Primăria şi Consiliul Judeţean au prelungit cu un an parteneriatul încheiat în 2010 cu omul de afaceri Marius Vizer, care a demonstrat deja de două ori că Oradea poate avansa echipa în Liga I. Ultima dată în 2011, când echipa a reuşit promovarea în teren, dar clubul a pierdut-o la masa verde din cauza unor restanţe de 3 milioane de lei către jucători şi către Fisc!

19 Marius Vizer.jpgContinuăm împreună!

Contractul de colaborare dintre FC Bihor şi CF Liberty a fost semnat pentru încă un an, cu posibilitate de prelungire până în 2014. Reprezentantul Primăriei şi al Consiliului Judeţean, Dumitru Voloşeniuc, a negociat la începutul lui iulie cu peşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, Marius Vizer (foto), noile clauze ale contractului, discuţiile finalizându-se în urmă cu două săptămâni prin semnarea documentului.

Potrivit înţelegerii, Libery se va ocupa, ca şi până acum, de managementul sportiv, urmând să asigure salariile jucătorilor şi staff-ului tehnic, estimate la circa 400.000 de euro pe sezon. La rându-le, municipalitatea şi CJ şi-au asumat cheltuielile administrative, de la asigurarea condiţiilor de pregătire şi cantonament până la medicaţie şi taxe datorate Federaţiei Române de Fotbal. În paralel, administraţia locală şi judeţeană se vor îngriji de achitarea la timp a celor 31 de rate lunare, a câte 80.000 lei fiecare, pentru stingerea integrală a vechilor datorii şi scoaterea clubului din insolvenţă.

19 Serban Morcan.jpg"Un obiectiv realist"

Una dintre cele mai importante modificări aduse contractului se referă la dreptul de proprietate asupra jucătorilor. Prevederea potrivit căruia 40% din lot aparţine FC Bihor a fost eliminată, la cererea lui Vizer. "Acum doi ani, când am început colaborarea, oraşul avea 23 de jucători. La unii s-a renunţat, alţii au plecat de bunăvoie, cert e că astăzi majoritatea sportivilor sunt legitimaţi de Liberty", spune preşedintele FC Bihor, Şerban Morcan (foto).

Managementul privat are mână liberă să îşi gestioneze lotul de jucători după cum găseşte de cuviinţă, numai să facă performanţă. De altfel, după un sezon încheiat pe locul 8 în divizia secundă, reprezentanţii Liberty spun că echipa va lupta pentru apromovare. "Obiectivul e realist. În fond, echipa este aceeaşi de acum doi ani, când am reuşit promovarea, iar jucătorii, pe atunci foarte tineri, au căpătat între timp experienţă", spune Cătălin Sărmăşan, preşedintele CF Liberty.

400.000 euro "premiu"

19 Dumitru Voloseniuc.jpgO dovadă că managementul privat ia în serios obiectivul îl constituie cererea acestuia ca sumele încasate după promovare să fie împărţite în mod egal între FC Bihor şi CF Liberty. "Domnul Vizer a cerut ca în cazul în care echipa va promova, Liberty să încaseze jumătate din drepturile de televizare aferente primului an de campionat. Noi am fost de acord", spune Dumitru Voloşeniuc (foto). Drepturile de televizare încasate de o echipă nou promovată se ridică la 800.000 de euro, ceea ce înseamnă că Liberty şi-ar recupera banii cheltuiţi într-un an cu plata salariilor.

Echipa antrenată de Gheorghe Ghiţ a şi început pregătirile. "Vom renunţa la unii jucători cum ar fi Fildan, Moraru, Birtalan, Sfârlea sau Danci, şi vom face achiziţii pentru întărirea lotului", spune Sărmăşan. După o vacanţă de o lună, lotul FC Bihor s-a reunit pe 9 iulie, sâmbătă a obţinut prima victorie într-un joc-şcoală susţinut pe teren propriu şi va pleca în cantonament la Coccaglio (Italia) în perioada 31 iulie-10 august. Pentru a intra pregătit la toamnă în lupta pentru promovare...


PROVOCARE
Performanţa costă!

După experienţa din 2011, când FC Bihor a ratat promovarea pentru că nu a primit licenţa de joc în prima ligă, conducerea clubului şi-a luat toate măsurile de precauţie. "Am obţinut licenţa de Liga I pentru sezonul 2012-2013 deşi nu eram obligaţi, pentru a ataca promovarea fără să avem emoţii privind participarea în primul eşalon", spune Şerban Morcan, preşedintele FC Bihor.

Dacă echipa va reveni în prima ligă, CJ Bihor şi Consiliul Local Oradea se pot pregăti de cheltuieli consistente, căci vor trebui să asigure încălzirea subterană a suprafeţei de joc, plus minim 5.000 de locuri acoperite în tribune, montarea unui sistem de supraveghere video, a unei instalaţii de nocturnă, refacerea toaletelor şi amenajarea de locuri pentru persoanele cu dizabilităţi. "Ca să modernizezi actualul stadion ai avea nevoie de circa 11 milioane de euro. Şi tot nu ai rezolvat problema, pentru că ai un stadion care în zilele cu meci blochează tot oraşul şi căruia nu poţi să-i extinzi parcarea", spune Morcan.

Alternativa ar fi construirea unui stadion nou în afara oraşului, investiţie estimată la peste 20 milioane de euro. Şi pe care, în condiţii de criză, nu şi-o asumă nimeni...