Exemplele date de "brandul" preşedintelui Klaus Iohannis şi de alţi "influenceri", de propriii medici de familie şi de cunoscuţi, constatarea că "reacţiile adverse" sunt neglijabile, dorinţa de a profita de avantajele pe care le vor avea cei vaccinaţi - toate au făcut ca într-o singură săptămână românii să schimbe temerile legate de vaccinare cu dorinţa de a se vaccina cât mai repede în noua etapă a campaniei, ce vizează categorii mai largi de beneficiari.
Uneori, însă, mai binele se dovedeşte duşmanul binelui. BIHOREANUL vă arată cum s-a ajuns ca orădenii să nu se mai poată programa la vaccinare în oraş şi să alerge prin judeţ ca să "prindă" dozele de care alţii sunt mai puţin interesaţi, câte persoane au început imunizarea şi ce perspective sunt pentru deschiderea a noi centre şi accelerarea vaccinării.
6 din 23
Gândită iniţial să se desfăşoare din februarie, etapa a II-a a vaccinării a fost devansată, începând din 15 ianuarie, când vârstnicii de peste 65 ani, bolnavii cronici şi lucrătorii din domenii esenţiale trebuiau să poată accesa platforma Rovaccinare. În realitate, cei care au insistat au reuşit cu întârziere, în primele ore platforma nefiind funcţională.
Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, vaccinarea acestor categorii se face pentru început în doar 6 centre din judeţ, cu 7 aşa-numite fluxuri (fiecăruia fiindu-i alocate 60 doze/zi): în Oradea la Orăşelul Copiilor (două fluxuri) şi Spitalul Pelican, în Salonta la Spitalul Municipal, în Aleşd şi Ştei la cele orăşeneşti, iar la Valea lui Mihai în secţia exterioară a Spitalului Marghita.
Desigur, vaccinarea cadrelor sanitare din etapa I continuă în spitale (la Pelican, Militar, CFR şi Maternitate în Oradea, la cele din Salonta, Marghita, Beiuş, Ştei şi Aleşd).
Despre deschiderea celorlalte centre din judeţ (Şcoala Generală nr. 11, colegiile Traian Vuia şi Iosif Vulcan din Oradea, Liceul Felix şi Spitalul de Recuperare Felix din Sânmartin, căminele culturale din Tileagd, Bratca şi Popeşti, Colegiul Samuil Vulcan din Beiuş, Liceul Nicolae Jiga din Tinca şi casa de cultură din Salonta), DSP a anunţat că "vor fi deschise etapizat, în funcţie de disponibilitatea dozelor de vaccin".
Greu la programare
În etapa a II-a, înscrierea la vaccinare a angajaţilor o fac online angajatorii, vârstnicii şi bolnavii cronici putând fi programaţi prin medicii de familie, de pe conturile unor aparţinători cu acces la platformă, prin unităţile de asistenţă socială sau printr-un call-center, numărul dedicat Bihorului fiind 021.414.44.59.
În primele ore de funcţionare a platformei, programările în Oradea au fost epuizate pe toată săptămâna. Pe 16 ianuarie, seara, la Orăşelul Copiilor mai era un singur loc liber pentru 24 ianuarie, iar la Pelican puteau fi făcute înscrieri pentru 21 ianuarie.
A doua zi, pentru Oradea nu mai era nici un loc disponibil, iar joi nu se mai puteau face programări decât pentru martie.
La începutul săptămânii, în centrele din Salonta, Aleşd, Valea lui Mihai şi Ştei erau peste 6.000 de locuri disponibile şi mulţi orădeni le-au ales din prima zi.
"M-am dus la Valea lui Mihai pentru că în Oradea nu mai era loc", a declarat un orădean, altul spunând că şi-a dus mama la Salonta. Au fost inspiraţi, căci joi se mai puteau face înscrieri în judeţ doar pentru martie.
Probleme au fost şi la programarea telefonică, operatorii răspunzând cu întârziere din cauza numărului mare de apeluri.
Uşor la vaccinare
În ce priveşte vaccinarea propriu-zisă, în toate cele 6 centre din judeţ a decurs fără probleme pentru persoanele programate. Nu au fost cozi, iar procedurile nu au durat mai mult de 30 de minute.
De altfel, au fost simple: după ce la recepţie le-au fost verificate programările şi actul de identitate, iar la triaj dacă au contraindicaţii de moment, oamenii au completat un chestionar despre starea de sănătate şi un formular pentru exprimarea consimţământului informat, după care au intrat în sălile unde li s-a administrat vaccinul.
La final, au aşteptat în alte încăperi, pentru supravegherea post-vaccinare, timp de 15 minute, în care se puteau manifesta reacţii adverse, începând de la alergii cutanate (urticarie, roşeaţă, umflături) până la şoc anafilactic, situaţie în care personalul e instruit să administreze epinefrină.
Până la finele primei săptămâni nu a fost raportată, însă, nici o anafilaxie, şi doar două reacţii alergice uşoare.
Detaliu important, a fost pierdută o singură doză de vaccin prin neprezentarea unei persoane programate.
Cu extindere
Pe 21 ianuarie, printr-o Ordonanţă de Guvern a fost extinsă categoria beneficiarilor etapei II, din care până atunci făceau parte vârstnicii, anumiţi bolnavi cronici (cu diabet, obezitate, afecţiuni cardiovasculare, renale, oncologice, pulmonare, neurologice, hepatice şi autoimune) şi personal din "domenii esenţiale" (Parlament, Guvern, Preşedinţie, ministere şi instituţii subordonate, apărare, ordine publică, justiţie, lucrătorii din industria alimentară, unităţi de furnizare a utilităţilor, comunicaţii, transport, culte, media), cu noi categorii: personal navigant, din comerţ, persoane cu handicap, asistenţi şi însoţitori, angajaţii din administraţia publică, sportivi din loturile naţionale şi olimpice, diplomaţi, meteorologi, angajaţii Curţii de Conturi, veterinari.
În urma criticilor că vârstnicii şi bolnavii cronici sunt defavorizaţi la programare, Ordonanţa prevede că platforma va fi modificată aşa încât să le dea prioritate: zilnic ar urma să fie înscrise 75% din aceste două categorii şi 25% "esenţiali".
La primăvară
Vineri, când autorităţile judeţene au prezentat bilanţul primei săptămâni din etapa a II-a, în Bihor nu se ştia, însă, câţi vârstnici şi bolnavi au fost programaţi aici.
"Nu avem acces la aceste informaţii la nivelul judeţului", a spus dr. Călin Soane, de la DSP, într-o conferinţă de presă organizată la Prefectură.
Prefectul Dumitru Ţiplea (foto) a informat că, până la miezul zilei, la cele 6 centre din judeţ au fost programate până la 21 martie 30.928 persoane (aproape 8% din populaţia adultă), din care 928 şi-au anulat programările. De asemenea, au fost administrate 8.826 doze pentru tot atâtea persoane, din care 574 celor din centre rezidenţiale pentru vârstnici şi adulţi cu handicap. Tot vineri, în Bihor mai erau disponibile 5.236 locuri la centrele din Aleşd, Salonta, Ştei şi Valea lui Mihai (sâmbătă după-amiază numărul acestora scăzând la 3.363).
Ţiplea aprecia că ritmul de lucru în judeţ este bun, cu peste 1.100 vaccinări/zi, dar poate fi crescut la 2.500 /zi. De altfel, a anunţat el, toate celelalte centre sunt pregătite, însă din 8 februarie vor fi pornite încă 5 fluxuri.
Două dintre acestea vor fi la Colegiul Tehnic Traian Vuia din Oradea (pentru personalul didactic), iar celelalte trei în sălile de sport din Sântandrei, Marghita (Colegiul Octavian Goga) şi Beiuş (Colegiul Samuil Vulcan). Adică tot în localităţi din judeţ, unde e de aşteptat să meargă în continuare pentru a se vaccina cât mai repede numeroşi orădeni dacă, între timp, municipiului nu i se vor aloca mai multe "fluxuri" şi, deci, mai multe doze.
ÎNTÂRZIERI LA LIVRARE
Bihorul, o "felie" bună
Potrivit Comitetului Naţional pentru coordonarea vaccinării, obiectivul României este ca până în septembrie să fie vaccinaţi 10,4 milioane cetăţeni, atingerea lui depinzând, însă, ca în toată lumea de altfel, de livrările producătorilor.
Până în prezent, Pfizer-BioNTech a furnizat României cinci tranşe de vaccin, nici una în cantităţile preconizate iniţial (între 140-150 mii doze/săptămână), ultima fiind, săptămâna trecută, de 87.750 doze.
Dintre acestea, 9.360 au fost transferate Centrului Regional din Cluj, care a alocat pentru Bihor 3.036 doze (32,43%), peste media celorlalte judeţe ale regiunii de Nord-Vest (care mai include Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj).
La nivel naţional, în etapa II au fost programate până vineri seară 740.294 persoane, în total (etapa I şi II) fiind vaccinate 385.936 persoane. Raportat la totalul populaţiei, România este pe locul 6 în Europa după numărul cetăţenilor vaccinaţi până acum.