Turneul african de 10 zile la care participă preşedintele Klaus Iohannis alături de soţia sa, Carmen, este plin de peripeţii şi experienţe bizare. În ultima zi petrecută în Tanzania, cuplul prezidenţial a asistat la o ceremonie în care localnicii s-au aruncat în apă ţinând în mână portretele celor doi.

Potrivit presei naţionale, Klaus Iohannis a ajuns vineri în Tanzania, unde în prima etapă a avut mai multe discuţii şi întruniri oficiale, inclusiv cu omoloaga lui, Samia Suluhu Hassan. În următoarea zi, acesta a ajuns şi Zanzibar, o regiune autonomă care aparţine de Tanzania.

Acolo, duminică, cei doi au asistat și la o ceremonie inedită. Un grup de localnici a fost surprins în două înregistrări video, publicate de Spotmedia.ro, strigând diverse urări în jurul tablourilor cu chipurile lui Klaus şi Carmen Iohannis. Ulterior, aceştia au sărit în apă cu tablourile, rostind expresia "Hakuna matata!", foarte folosită în Africa şi însemnând "Fără probleme, totul este bine".

Bărbatul care se aruncă în apă, din alergare, cu portretul președintelui român, este filmat în timp ce strigă în cădere: "Mister Presideeeeent!".

În aceleaşi filmări se vede şi cum membrii delegaţiei române au imortalizat la rândul lor momentele.

Ba chiar Carmen Iohannis a filmat momentul în care tabloul cu chipul său este ţinut de africani şi aruncat în apă.

Turneul din Africa al cuplului prezidențial a început în 14 noiembrie, cu o vizită în Kenya, care adurat mai multe zile şi care a cuprins între altele şi o vizită la un liceu de fete din Nairobi, unde prima-doamnă a dansat alături de mai multe tinere pe ritmuri africane.

Acesta se va încheia pe 23 noiembrie şi va cuprinde şi destinaţiile Cabo Verde (Republica Capului Verde) şi Senegal. Înainte de a pleca în turneul african, preşedintele Klaus Iohannis a acordat distincţia Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Colan omologilor săi din Kenya, Tanzania, Republica Cabo Verde (Republica Capului Verde) şi Senegal.

Plecarea în Africa este una contestată de opinia publică din România, dat fiind că reprezintă a treia călătorie de anul acesta a preşedintelui, după turneele efectuate în Asia şi America de Sud.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!