Patronul unei firme din Bihor s-a ales cu dosar penal şi a fost obligat să oprească activitatea, după ce comisarii Gărzii de Mediu au descoperit că a colectat neautorizat deşeuri din cimitirele din vestul ţării, pe care le-a incendiat pe ascuns la un punct de lucru al firmei amenajat la marginea unei păduri din Paleu.

Descoperirea a fost făcută săptămâna trecută de comisarii Gărzii de Mediu Bihor, în urma controlului pornit la sesizarea unui orădean.

Firma, înfiinţată în 1994, produce flori, brazi, ghirlande de Crăciun şi coroane din plastic, produse pe care, conform obiectului de activitate, se realizează din plastic reciclat. Atât doar că plasticul nu era achiziţionat de la firme specializate, ci din deşeuri strânse, sortate şi prelucrate fără vreo autorizaţie în Paleu, unde există un punct de lucru pitit într-o zonă retrasă, la marginea unei păduri. 

"Nimeni din Primăria Paleu nu ştia de existenţa acelui punct de lucru", a explicat, pentru BIHOREANUL, şeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu.

Potrivit sursei citate, verificând documentele prezentate de reprezentanţii firmei, într-o singură săptămână, în luna august 2022, compania a efectuat 29 de transporturi de coroane uzate de la cimitire din Oradea, Salonta, Suplacu de Barcău (Bihor, Nădlac (judeţul Arad) respectiv Gătaia (judeţul Timiş), fără nicio autorizaţie.

Mai grav e însă că, în loc să fie reciclate, deşeurile au sfârşit incendiate, într-o groapă săpată la marginea pădurii, vizibilă chiar şi prin satelit. 

“În zonă s-au incendiat deşeuri de ani de zile, iar anul trecut au săpat o groapă adâncă, în care dădeau foc la plastice şi le îngropau”, a explicat şeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu.

Comisarii de Mediu au găsit mai bine de 8 metri cubi de deşeuri arse, alţi 10 metri cubi de coroane artificiale aruncate într-o şură şi saci întregi cu sârme rezultate din demontarea altor coroane de plastic.

"Nu s-au găsit deşeurile rezultate din demontarea coroanelor, semn că au fost arse", a mai spus şeful Gărzii de Mediu.

În finalul verificărilor, în caz s-a deschis un dosar penal pentru incendierea deşeurilor, societatea comercială fiind a treia, în ultimele două luni, pentru care Garda de Mediu a depus sesizare penală.

Totodată, compania va fi amendată pentru lipsa autorizaţiei de mediu, amendă cuprinsă, potrivit legii, între 30.000 şi 60.000 lei.

"Până la obţinerea autorizaţiei de mediu, firma a fost obligată să suspende activităţile, iar aministratorul a primit termen de o săptămână să ecologizeze zona gropii în care a incendiat deşeuri şi să transmită Gărzii de Mediu Bihor imagini cu realizarea măsurii”, a mai spus Şerbănescu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!