Vama Nădlac I din judeţul Arad a continuat să fie şi duminică un loc foarte aglomerat, în care restricţiile recomandate de medici pentru prevenirea îmbolnăvirilor de Covid-19 n-au contat.

La fel ca sâmbătă, sute de oameni au stat înghesuiţi, pe un culoar, dornici să intre pe jos în ţară. Mulţi alţii erau în maşinile care stăteau încolonate, aşteptând să ajungă la punctul de trecere a frontierei.

Revoltaţi de faptul că aşteaptă ore în şir la coadă, pentru a intra în ţară, oamenii s-au revoltat şi n-au ascultat de sfaturile medicilor, de a sta la distanţă unii de alţii. Au preferat să se calce în picioare, determinând jandarmii să-i păzească, astfel încât să nu năvălească în ţară înainte de a le fi controlate documentele. Odată cu ridicarea stării de urgenţă, românii care vin din străinătate nu mai intră în carantină instituţionalizată, ci pot merge acasă, unde însă trebuie să stea izolaţi 14 zile.

Poliţia de Frontieră a anunţat, printr-un comunicat dat publicităţii duminică, că fluxul la frontiera cu Ungaria a fost sâmbătă de 21.142 de persoane, din care 10.909 au intrat în ţară, iar 10.233 au ieşit.

Potrivit documentului, în data de 16 mai, pe la vama Nădlac I au intrat 3.810 români, din care 1.140 pe jos, iar la Nădlac 2 au ajuns alţi 2.967 de români.

Prin vama Borş, sâmbătă, au trecut 954 de persoane, însă trebuie menţionat că autorităţile din Ungaria au anunţat că permit tranzitul şi spre acest punct de trecere a frontierei abia sâmbătă după-amiază. Aşa cum BIHOREANUL a scris, la vama Borş duminică era aglomeraţie, însă oamenii erau calmi.

UPDATE: Nu mai sunt pietoni la frontieră

Duminică seară, lucrurile au început să reintre în normal în punctul de trecere a frontierei Nădlac I. După ce Poliţia de Frontieră a suplimentat efectivele de angajaţi din vamă, inclusiv cu poliţişti din Bihor, sutele de oameni care aşteptau să intre pe jos în ţară au fost încolonaţi, dar lăsând între ei o distanţă de doi metri. 

Poliţia de Frontieră a confirmat, printr-un comunicat transmis duminică seară, că la vamă nu mai sunt în aşteptare pietoni. 

Totodată, potrivit autorităţilor, duminică, până la ora 18, la toate punctele de frontieră de la graniţa cu Ungaria s-au prezentat, pe sensul de intrare în România, 12.866 de persoane, din care 7.074 au mers în izolare la domiciliu sau în carantină. Diferenţa este reprezentată de şoferii de TIR sau lucrătorii transfrontalieri, care nu se supun acestei măsuri. 

Pe de altă parte, premierul Ludovic Orban a declarat, duminică seară, că a analizat cu reprezentanţii Ministerului de Interne situaţia din vămile de la frontiera cu Ungaria şi a dispus măsuri pentru fluidizarea traficului.

"Față de ritmul normal de intrări, care unul de aproximativ 3.000 de persoane pe zi, pur și simplu a fost un val de veniri în țară. Acest val a fost cel mai probabil determinat de decizia CNSU de a păstra carantina intituționalizată numai la cerere și instituirea obligativității izolării la domiciliu a celor care vin din străinătate și pur și simplu a fost un val. Am dispus toate măsurile care se impun – direcționarea fluxurilor de oameni către toate intrările în țară, creșterea numărului de posturi la care se operează datele la intrarea în țară, asigurarea măsurilor pentru a se menține distanțarea fizică", a declarat prim-ministrul.