De sâmbătă seară, după ce autorităţile din Ungaria au permis românilor care tranzitează ţara să intre în România şi prin vama Borş, acest punct de trecere a frontierei s-a aglomerat.

Potrivit datelor Poliţiei de Frontieră, în data de 16 mai, prin vama Borş au intrat în ţară 954 de români. Lor li se adaugă mulţi alţii care au venit după miezul nopţii şi în cursul zilei de duminică, care încă nu sunt cuprinşi în statistici.

Majoritatea românilor din străinătate vin cu maşini, însă unii ajung pe jos, deoarece au venit cu microbuze sau „ocazii”, iar şoferii i-au lăsat acolo unde au găsit capătul coloanei de maşini. Printre ei se găsesc şi câţiva romi, însă mult mai puţini faţă de acum o lună, de pildă, când cei mai mulţi „diasporeni” aparţineau acestei etnii.

Chiar dacă le este pusă răbdarea la încercare, românii care aşteaptă să treacă prin vama Borş sunt paşnici, pentru că ştiu că odată ce vor trece frontiera, vor merge nestingheriţi acasă. Spre deosebire de conaţionalii care aşteaptă la vama Nădlac I, nu claxonează şi nu se revoltă, astfel că n-a fost necesară intervenţia jandarmilor, ca în judeţul vecin. 

Fără triaj

După ce poliţiştii de frontieră le verifică documentele, toţi cei care intră în ţară trebuie să completeze o declaraţie pe proprie răspundere în care precizează adresa la care vor sta, în izolare la domiciliu. Aşa cum se ştie, odată cu instalarea stării de alertă, românii din străinătate mai intră în carantină instituţionalizată doar la cerere, numai dacă nu vor să meargă acasă.

„Nu le mai facem niciun triaj. Doar completează declaraţia şi îi lăsăm să plece”, a explicat o doctoriţă care se afla duminică în vama Borş.

Acum nu mai contează nici din ce ţară vin românii, pentru că oricine vine din străinătate trebuie să respecte aceeaşi regulă, a izolării timp de 14 zile.

Declaraţii la vamă

Şomeri şi sărăciţi

Doi tineri clujeni, veniţi cu maşina din Marea Britanie, au declarat BIHOREANULUI că au aşteptat peste trei ore la coadă, până să le vină rândul la controlul documentelor. „A fost greu, dar ce să facem? Bine că am ajuns în ţară”, a spus şoferul.

Dincolo, au lucrat în hypermarketuri, dar au rămas şomeri. „Magazinele au program redus, aşa că au făcut disponibilizări. Străinii au fost primii daţi afară”, a povestit clujeanca.

S-au întors acasă bucuroşi că măcar nu trebuie să stea în centre de carantină. „Oricum veneam în ţară, dar dacă putem merge acasă, e mai bine”.

La fel au povestit şi nişte maramureşeni întorşi din Olanda, cu acelaşi autoturism. „Am lucrat în construcţii, dar nu mai merge nimic. Nu mai avem ce face dincolo. Din ce să trăim? Venim acasă”, a declarat unul dintre ei.

Vama Borş

Drumul lung spre casă

Andreea, o tânără de 20 de ani din Brăila, a venit acasă din Germania, unde de un an lucra ca îngrijitoare la un orfelinat. „Nu mă mai descurcam cu banii. Chiria e scumpă, mâncarea scumpă, am decis să vin acasă. Voiam să vin dinainte de pandemie, dar tot am mai tras de mine, iar apoi a fost nebunia asta, şi n-am ştiut ce să fac. Acum nu am mai putut rezista, am zis că vin”, a povestit tânăra.

A pornit sâmbătă cu un microbuz din Germania, care a lăsat-o la câţiva kilometri de frontieră, aşa că a ajuns în vama Borş pe jos, duminică, la 6 dimineaţa. Şapte ore mai târziu era tot acolo.

„De la 6 dimineaţa aştept să văd cum mă duc la Brăila. Nu mă lasă pe cont propriu, pentru că am declarat că nu pot să stau în izolare acasă, că părinţii mei sunt bolnavi. Sunt de-acord să intru în carantină instituţionalizată, dar nimeni nu ştie cum voi ajunge la Brăila. Doamnele de la DSP îmi spun că pentru un singur om nu se organizează transport”, a spus fata.

Românii care declară că merg în izolare acasă trebuie să-şi asigure şi transportul, chiar dacă intră în vamă pe jos. Cei care au trecut ca pietoni frontiera fie şi-au antamat şoferi care i-au preluat, fie au pornit pe jos, spre Oradea, în căutarea de alte mijloace de transport. Nu ne rămâne decât speranța că sunt sănătoși...