Când Creangă și-a înălbit eroul "harăbesc" chiar a fost vizionar, dacă ne uităm la asaltul actual de "politically correct", adică în traducere ceva cu un cor politic și un rect.

Căci, uite, strănepotul Agathei Christie tocmai a ciuntit titlul romanului criminalogen "Zece negri mititei" în mai fadul "Erau zece". Măcar în română de l-ar traduce, mai cu gust, în "Zece mititei cărora le-a sărit muștarul"...

Disney e obligat să atenționeze asupra oricărei nuanțe de rasism din fermecătoarele povești care-i au ca eroi pe Peter Pan, Mica Sirenă, Elefănțelul Dumbo și pe Regele Louie al primatelor - că de-acuma se jignesc cercopitecii și gorilele dacă le zici "moime"...

Traducătoarea olandeză a poetei de culoare Amanda Gorman a fost pusă la zid fiindcă e albă. De parcă ăsta n-ar fi pur rasism, unul care îi va obliga pe viitor pe scriitorii palizi să-și pompeze în piele pigment melanic pentru a li se publica ceva.

Ediții Oscar la rând au fost acuzate pentru că s-au nominalizat prea puțini afro-actori față de restul. Însă niciun cuvințel despre filmele cu 100% actori "black".

Baschetbalistul James LeBron îl moșcolește pe Zlatan Ibrahimovici fiindcă și-a dat cu părerea că sportul planetar "number one" a devenit lupta MMA stil "în cușcă", pe viață și pe moarte, împotriva oricărui puiuț de rasism, ce trebuie strivit din fașă. Asta chit că Ibrahimovici, care a fost huiduit și el pe stadioane suedeze pentru numele său arabo-slav, doar încerca să atenționeze că ațâțarea non-stop a războiului rasist nu prea duce la un plus de iubire și înțelegere între rase. Răzmerițele din Ortiteag, Sâncrăieni, Seica Mare și Racoș au ceva iz din răzbelul civil iscat în SUA când tema de bun-simț "black lives matter" s-a umflat în "nothing else matters"...

Păcat că se uită cum istețul Emir Kusturica a reușit să împace în love-story-ul "Pisica albă, pisica neagră" populațiile care în alte părți își tot pasează mâța moartă peste gard.

Iar mai recent, arbitrul român de fotbal a fost încolțit de baștanii turci fiindcă n-a fost inspirat să-l apeleze "ăla rozaliu" sau "ăla portocaliu" pe antrenorul cu pielea bogată în pigmenți anti-solari. În ajutorul lui Colțescu a sărit până și presa ungară, care a atenționat că se merge prea departe cu acuzele colorate.

Dacă se continuă pe linia asta dislexică și bi-cromatică, Crișul Negru și Girișu Negru, bașca Pădurea Neagră, vor trebui redenumite în ceva gen "Opusul lui Dalb". Iar Crișul Alb va fi considerat de-a dreptul ofensator, așa că va fi rebotezat poate în Crișul Bălan.

Familiile cu nume gen Albu și Fekete musai va fi să-și schimbe onomastica în Gri foarte deschis, respectiv închis.

Se va rescrie și legenda Mănăstirii Curtea de Argeș, ridicată de meșterul Manole la porunca lui, ups!, Negru Vodă... Iar Cetatea Unirii, Alba Iulia, chiar va avea zile grele. Sau negre.

În pofida oricărei presiuni mondiale, numai alba-neagra va supraviețui, fără-ndoială. Pentru asta ne putem încrede în virtuozitatea "albanezilor" care au făcut cunoscut Europei acest tezaur al ingeniozității omenești în materie de țepe. Și ne vom mai putea baza și pe urmașii lui Fane Spoitoru când va fi nevoie de experți în spoit negrul în alb, ori viceversa.