Eu nu cred că studenţii de la Spiru Haret sunt mai proşti decât cei de la facultăţile de stat. Ba din contră, găsesc că sunt mult mai orientaţi din moment ce au găsit o formă de şcolarizare care-i umple de diplome fără să facă cel mai mic efort intelectual.

Să vedeţi cum decurg examenele la cea mai academică şcoală profesională din România! Te duci la secretariat, primeşti un CD cu materia şi o parolă pe net. Aşa vei putea accesa subiectul la examen. N-ai decât să te apuci să completezi grila şi nici nu-ţi dai seama când ai devenit absolvent de Drept sau Jurnalism. Efortul intelectual e similar cu cel de a juca Fazan pe cuvinte ceheşti după două halbe de rom. Termini şcoala şi nici nu-ţi vezi dascălii la faţă, chestie pe undeva benefică, pentru că nu mai există riscul unor eventuale hărţuiri sexuale.

În apărarea universităţii care produce intelectuali cu toptanul a sărit însuşi rectorul acesteia. Când l-am văzut la televizor am vrut să sun la 112 să anunţ că a evadat un dinozaur de la Muzeul Antipa. Era exact vocea cavernoasă a lui Ceauşescu care incrimina huliganii de la Timişoara.

Dar într-o ţară în care legile se fac în funcţie de campaniile electorale, prin decizii politice date de nişte prostănaci, sute de mii de practicanţi ai acestei Universităţi Google au fost făcuţi licenţiaţi la apelul de seară.

Nimeni nu va mai face ordine în acest domeniu pentru că fiecare student are un frate, doi părinţi, nişte prieteni şi toţi sunt apţi de votare. Care politician se riscă să spună că a venit vremea să mai terminăm cu aceste jalnice forme, la care nu s-ar preta nici măcar cărturarul olandez Marean Van Ghelie?

Singurul inconvenient pe care-l au hareţii, aşa cum sunt numiţi absolvenţii de la Spiru, e că diploma lor le poate aduce un anumit disconfort. Din cauza timbrului sec aplicat pe bucata de hârtie, aceasta poate provoca răni uşoare când licenţiaţii constată că se pot şterge la cur cu ele.