În loc să rărească armatele de bugetari, numai buni să suplinească deficitul de forţă de muncă de care suferă economia, statul - aflat la mare ananghie financiară după ce a cheltuit trei decenii mai mult decât produce - a găsit un nou inamic public: jocurile de noroc. Uitând că tot el are monopol pe Loteria Română, că tot el a promovat la televiziunea publică festivalurile de Bingo, că a încurajat proliferarea sălilor de jocuri mai dihai decât a farmaciilor ori că are profituri imense de pe urma altor vicii. 

Ca lovit de o revelaţie, Guvernul a întors foaia, adoptând joia trecută o Ordonanţă de Urgenţă privind industria jocurilor de noroc. Unul dintre scopurile declarate fiind ca "taxele şi impozitele să fie colectate în ţară", a hotărât că nu mai pot exploata jocuri de noroc decât firmele înmatriculate în România sau în celelalte state UE, în Elveţia ori în alte state semnatare ale acordului privind Spaţiul Economic European.

Serios, adică o să vedem firme americane ori israeliene închise pentru că SUA şi Israelul nu sunt parte a amintitului acord? Ori putem fi atât de naivi încât să credem că jucătorii nu se vor da la jocuri online pe site-uri găzduite pe te miri unde? Eu aş paria că nici poveste! Asta, chit că n-am participat niciodată la jocuri de noroc, nici prin săli ori cazinouri, nici online.

Prin acelaşi act normativ, organizatorii vor plăti însă taxe mult mai mari. O parte din bani, 70%, vor merge la bugetul de stat, ca orice taxă pe viciu. Cealaltă parte, 30%, va fi utilizată de Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc pentru finanţarea programelor pentru prevenirea dependenţei de jocuri de noroc, a unor programe de protecţie a minorilor dependenţi, promovarea jocului responsabil şi finanţarea unei linii tel-verde pentru sesizări. Ca şi cum Pablo Escobar ar fi pus o parte din banii câştigaţi prin traficul de droguri ca să educe consumatorii...

Mie mai degrabă îmi sună că statul se dă grijuliu cu victimele exceselor pentru a mai inventa nişte posturi de bugetari, căci dacă ar vrea cu adevărat, de pildă, să protejeze minorii şi să prevină adicţia în rândul lor, şi-ar pune la treabă instituţiile deja existente pentru a-i sancţiona pe cei care permit minorilor accesul la păcănele. Ca să nu mai zicem de sintagma cu "jocul responsabil": cine decide când se trece pragul responsabilităţii în jocurile de noroc? Poţi interzice pătimaşilor ce sume să piardă? Pe ce criterii şi cu ce drept? 

Nu în ultimul rând, OUG interzice alcoolul în sălile de jocuri! Parcă-i şi văd pe pătimaşi dând în butoane cu nădejdea "să dea aparatul" cinci lămâi la o ceaşcă de ceai, eventual din flori de tei, calmante...

Sub pretextul rezolvării unei probleme sociale şi ignorând că, în fond, şi jocurile de noroc sunt divertisment, statul se preface că ia taurul de coarne şi sare, ca de multe alte ori, dintr-o extremă în alta. Singurul efect sigur va fi cel consemnat şi în vremea prohibiţiei americane: oamenii vor continua să joace, dar îi va costa mai mult, pentru că statul va lua mai mult.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!