Primăria şi-a făcut mâna pe maidanezii din Oradea, acum se pregăteşte să castreze câinii comunitari din toată Zona Metropolinată. Primarul Ilie Bolojan a propus miercuri, în cadrul şedinţei Consiliului Director al Zonei Metropolitane, implementarea în toate cele 11 localităţi a unei politici comune în problema câinilor comunitari, după modelul reşedinţei de judeţ.

"Adoptarea unei politici comune în acest sens este deosebit de importantă, deoarece eforturile municipiului de a rezolva problema câinilor comunitari trebuie dublate de eforturi similare ale localităţilor din jurul Oradiei", se menţionează într-un comunicat al municipalităţii.

În acest sens, reprezentanţii celor 11 localităţi au primit din partea Direcţiei Tehnice din Primăria Oradea un set de Hotărâri de Consiliu Local, care reglementează problema câinilor comunitari, precum HCL 588 din 2011, HCL 502 din 2006 şi HCL 347 din 2013, normative care ar putea servi drept model Consiliilor Locale din localităţile limitrofe.

Pentru a încuraja administraţiile locale din cele 11 comune să ia măsuri pentru colectarea câinilor comunitari de pe domeniul public municipalitatea le-a oferit posibilitatea de a duce maidanezii prinşi în afara oraşului la adăpostul de câini "Grivei" aflat în administrarea Administraţiei Domeniului Public.

Modalitatea de abordare în comun a problemei câinilor comunitari, precum şi etapele implementării unui plan la nivelul întregii Zone Metropolitane vor fi discutate ulterior, după dezbaterea temei în cadrul Consiliilor Locale ale celor 11 comune.