Sărbătoare, duminică, în comunicatea greco-catolică din Oradea. La Catedrala "Sfântul Nicolae" a avut loc ceremonia de hirotonire a preoţilor Radu Ciortea, Marcel Cristea şi Traian Tămaş.

Potrivit unui comunicat al Episcopiei greco-catolice, ieroschimonahul Radu Ciortea s-a întors la Oradea anul trecut, după câţiva ani petrecuţi la Roma, părintele Marcel Cristea, absolvent al Facultăţii de Teologie din Blaj, a lucrat într-o parohie din Germania, iar părintele Traian Tămaş, absolvent al Facultăţii de Teologie din Oradea, a activat în Viena.

Tot duminică, în Biserica Seminarului din Parcul Traian, 8 ipodiaconi au primit harul diaconatului, prima treaptă a preoţiei, în prima ceremonie greco-catolică organizată după recenta retrocedare a bisericii.

Candidaţii au fost prezentaţi solemn, au făcut trei metanii după care au primit binecuvântarea episcopului Virgil Bercea şi a urmat intrarea în altar, prin uşile împărăteşti, pentru a înconjura Sfânta Masă.

Noii diaconi - Claudiu Boda, Aurel Popa, Bogdan Torjoc, Cristian Bălăneanu, Marcel Rostaş, Claudiu Ardelean, Cristian Biru şi Graţian Guiaş - provin de la Seminarul Sfinţii Trei Ierarhi din Oradea, dar şi de la Seminarul Sf. Ioan Evanghelistul de la Cluj.

La cele două ceremonii, episcopul greco-catolic de Oradea l-a avut ca oaspete pe episcopul Diecezei de Pavia, Giovanni Giudici (Italia), aflat într-un schimb de experienţă la Oradea şi însoţit de un grup de preoţi şi seminarişti italieni.

După ceremonia de la Catedrala "Sfântul Nicolae", PS Virgil Bercea i-a acordat episcopului Diecezei de Pavia, în semn de recunoştinţă şi demnitate, un Engolpion, iar acesta la rândul său, i-a dat episcopului orădean "Crucea Bunului Păstor", cruce purtată şi de Papa Francisc.