Compania aeriană HiSky ar urma să opereze 5 zboruri pe săptămână de la Oradea la București, 3 zboruri pe săptămână de la Oradea la Londra și să organizeze curse charter pentru destinații de vacanță din Turcia, Egipt și Tunisia.

HiSky este singurul ofertant în procedura de selecție organizată de Air Oradea pentru găsirea unui operator de zboruri naționale și internaționale, iar autoritățile locale au anunțat vineri seara că această companie îndeplinește criteriile de selecție.

Pentru derularea acestor curse pe 5 ani, operatorul aerian a cerut fonduri publice în valoare de 750.000 de euro.

Singurul ofertant...

Potrivit unei informări oficiale trimise de Consiliul Județean Bihor și de Primăria Oradea, „compania aeriană HiSky îndeplinește criteriile de selecție pentru zboruri de pe Aeroportul Oradea”.

„Air Oradea a finalizat etapa de evaluare a ofertei depuse în cadrul procedurii de selectare a unui partener pentru operarea zborurilor de pe aeroportul din Oradea. HiSkyEurope SRL a obținut punctajul maxim în baza criteriilor de selecție, fiind singura companie care a depus o ofertă”, se arată în informarea oficială.

Concret, HiSky propune să opereze cu următorul program: 5 zboruri pe săptămână între Oradea și București (și retur); 3 zboruri săptămânale între Oradea și Londra (și retur); organizarea de curse charter către trei destinații de vacanță: Hurgada (Egipt), Antalya (Turcia) și Monastir (Tunisia).

... îndeplinește condițiile

CJ Bihor subliniază că HiSky deține o flotă de 8 aeronave de tip JET, cu configurații variate: 4 aeronave cu 180 de locuri, 1 aeronavă cu 144 de locuri, 2 aeronave cu 220 de locuri și 1 aeronavă cu 275 de locuri (aeronava cu care operează zboruri către SUA). „Cerința minimă prevăzută în cadrul procedurii de selecție a fost ca ofertantul să dețină cel puțin 5 aeronave”, explică reprezentanții CJ Bihor și cei ai Primăriei Oradea.

Aceștia adaugă că HiSky îndeplinește și criteriile de calificare referitoare la experiența similară: Numărul pasagerilor transportați în ultimii trei ani este de 1,8 milioane (cerință minimă – 1 milion de pasageri), operatorul este conectat la un hub (hub-ul de operare este București), operează zboruri de linie cu destinațiile București și Londra și dispune de personal însoțitor de zbor care vorbește limba română (93 de angajați vorbitori de limba română). 

Pe de altă parte, pe 12 decembrie, HiSky a primit permisul de a opera zboruri regulate către Statele Unite ale Americii.

Contribuție publică, 750.000 de euro

Pentru a pune în practică aceste zboruri, HiSki cere de la Air Oradea – companie înființată de CJ Bihor și Primăria Oradea – suma de 750.000 de euro, dintr-un maxim disponibil de 3 milioane de euro, după cum se arată în informarea oficială. Această sumă este destinată operării tuturor zborurilor enumerate mai sus vreme de 5 ani. 

„Compania Air Oradea a solicitat informații tehnico-financiare de la HiSkyEurope SRL, inclusiv detalii referitoare la venituri, costuri etc. Aceste date vor fi analizate și utilizate de către firma de consultanță PwC pentru elaborarea unui plan de afaceri detaliat. Se estimează că planul de afaceri va fi finalizat în luna ianuarie a anului viitor”, se mai arată în informarea oficială.

Urmează negocieri

Apoi - subliniază CJ Bihor și Primăria Oradea - vor începe negocierile pentru încheierea contractului de asociere dintre HiSky și Air Oradea, iar zborurile ar putea fi demarate în 2024, la sfârșitul primăverii. 

„Obiectivul principal al planului de afaceri este de a demonstra că finanțarea publică acordată (750.000 euro) nu reprezintă un ajutor de stat și că activitatea propusă va fi sustenabilă pe o perioadă de cel puțin 5 ani, conform cerințelor stabilite de Air Oradea pentru planul de afaceri”, transmit autoritățile.

Air Oradea a fost înființată în octombrie 2021 de către Municipiul Oradea și Consiliul Județean Bihor, cu scopul de a dezvolta, în condiții concurențiale de piață, activitatea economică de operare zboruri aeriene de pe Aeroportul Internațional Oradea. 

Urmează Oradea - Varșovia?

Pe de altă parte, CJ Bihor vrea să investească și în dezvoltarea unor zboruri de la Oradea către Varșovia pentru următorii 4 ani. Aleșii bihorenilor au votat recent impunerea acestora ca „serviciu public”, astfel încât banii care vor fi alocați pentru susținerea operării să nu fie considerați ajutor de stat. 

Companiile care vor fi interesate să asigure cursele pe ruta Oradea - Varșovia și retur, între orele 13:00 – 19:00 (decolarea din Oradea) și respectiv 10:00 – 16:00 (decolarea din Capitala Poloniei) vor primi sprijin financiar din partea autorităților locale, conform unei prevederi care arată că „Operarea Rutei va fi compensată de Cumpărător”, iar asta „în funcție de condițiile ofertei”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!