Compania HiSky, care operează zboruri spre 20 destinații interne și internaționale, ar putea fi selectată de Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea pentru a asigura curse suplimentare către Capitală și noi curse externe, fiind singura care a depus o ofertă în acest scop. Șeful CJ Bihor,Ilie Bolojan, afirmă că dacă aceasta va fi găsită conformă cu caietul de sarcini, contractul poate fi încheiat săptămâna viitoare, așa încât zborurile să înceapă din vară.

Trei interesate, una ferm

Trei companii aeriene care corespund criteriilor anunțate de CJ Bihor și Primărie la finele lunii octombrie, când a fost declanșată o procedură de selecție pentru desemnarea uneia care să își asume responsabilitatea acoperirii unor noi rute de pe Aeroportul din Oradea, s-au arătat interesate de propunerea autorităților locale, însă numai una a și depus o ofertă.

„Ieri, la ora 23:59, a fost închisă procedura publică de selecție a unui partener privat pentru operarea unor zboruri interne și internaționale de pe Aeroportul Internațional Oradea. La momentul închiderii termenului limită de depunere a fost înregistrată o singură ofertă, cea a companiei aeriene HiSky”, a anunțat joi seară Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă.

Potrivit municipalității, „în perioada de selecție publică, două companii aeriene internaționale, altele decât HiSky, au mai solicitat informații legate de procedura menționată”.

Urmează evaluarea

De asemenea, Primăria a informat că o comisie constituită din membrii Adunării Generale a Acționarilor și ai Consiliului de Administrație al Air Oradea  urmează să evalueze documentele de calificare depuse de ofertant.

„În situația în care oferta HiSky este declarată conformă, Air Oradea va realiza planul de afaceri și va aplica testul investitorului privat, conform prevederilor legale în vigoare. Dacă testul investitorului privat se va confirma, cele două părți vor negocia contractul de asociere și, cel mai probabil, din primăvara viitoare va începe operarea pe rutele minime licitate”, mai precizează municipalitatea.

Aceste rute sunt Oradea - București, cu cel puțin 5 zboruri/săptămână; Oradea – Londra (oricare aeroport), cu minimum 3 zboruri/săptămână, plus, facultativ, una sau mai multe rute charter cu plecare din Oradea către „destinații relevante”.

Bolojan, optimist

„Fiind vorba despre o singură ofertă, probabil în prima săptămână a lunii decembrie, săptămâna viitoare, va fi semnat contractul în situația în care oferta va fi declarată conformă cu cerințele din caietul de sarcini”, a declarat, contactat de BIHOREANUL, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

În această situație, pregătirea viitoarelor zboruri va fi putea fi declanșată de pe acum, astfel încât compania să poată închiria sloturi pentru a ateriza pe aeroporturile de destinație și a-și asigura culoare de zbor spre acestea.

Cu 7 aeronave

HiSky este o companie cu capital integral privat, care începând cu anul 2021, operează zboruri de pasageri regulate și în regim charter cu plecare din România și Republica Moldova, către peste 20 de destinații interne și internaționale.

Compania are baze la București, Chișinău și Cluj, iar flota sa este alcătuită din 7 aeronave Airbus 320, patru cu 180 locuri, una cu 144 locuri și două cu 220 locuri, acestea fabricate chiar în 2023.

Cât va costa?

Deocamdată nu este clar în ce măsură vor trebui susținute financiar noile curse de către autoritățile locale.

Potrivit anunțului făcut de președintele CJ Bihor la finele lunii octombrie, când consilierii județeni au aprobat declanșarea procedurii de selecție, în evaluarea ofertei va fi utilizat un punctaj „de natură a favoriza companiile care solicită Air Oradea participarea în acest proces cu cea mai mică sumă”.

„Schema de sprijin pentru compania care va opera zborurile nu este încă stabilită, sprijinul va depinde de specificațiile concrete din ofertă”, a mai declarat Bolojan, joi, BIHOREANULUI.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!