Nici bine nu s-au stins ecourile scandalului de la Finanţele din Beiuş, unde directorul Ionel Vancu şi şeful Serviciului Executare Silită, Adrian Bucurean, au fost prinşi că protejau firme care eludau plata dărilor către stat, că acum începe altul. De astă dată la Administraţia Finanţelor Publice Ştei.

Aurelia Hasan, adjuncta şefului Serviciului Trezorerie din Ştei, este suspectată că a falsificat semnătura primăriţei din comuna Pietroasa, sustrăgând aproape 50.000 de lei din contul de investiţii al Primăriei, pentru a-i trece printr-o firmă de unde, în final, banii au fost dirijaţi în contul ei personal.

Iama la cont

Frauda a fost descoperită lunea trecută, de o funcţionară a Administraţiei Finanţelor Publice (AFP) Ştei care verifica şi arhiva documentele privind operaţiunile efectuate în luna iunie prin Serviciul Trezorerie. Funcţionara a descoperit un ordin de plată suspect, prin care 10.000 lei din contul Primăriei Pietroasa au fost viraţi în cel al unei firme de comerţ cu materiale de construcţii, SC Celavi SRL, patronate de un om de afaceri din Ştei, Vasile Gheban.

Pentru a verifica autenticitatea documentului, femeia a sunat-o pe primăriţa comunei, Saveta Oşvat, care s-a făcut foc şi pară. "În documentele Primăriei Pietroasa nu era înregistrată plata respectivă. De fapt, firma cu pricina nu avusese recent vreo legătură cu Primăria", a explicat BIHOREANULUI unul din inspectorii Direcţiei Finanţelor Publice Bihor care cercetează cazul. Chemate ulterior să verifice semnăturile de pe ordinul de plată, atât primăriţa cât şi contabila au negat că le-ar aparţine.

Vine controlul

Cum documentul fusese emis recent, iar banii nu fuseseră ridicaţi din contul societăţii, tranzacţia a fost imediat blocată, iar reprezentanţii AFP Ştei l-au anunţat pe şeful DFP Bihor, Ioan Mihaiu, care a trimis o echipă a Corpului de Control pentru o verificare amănunţită la Serviciul Trezorerie din AFP Ştei.

Principala suspectă a fost, din start, Aurelia Hasan, adjuncta şefului Serviciului Trezorerie, a cărei principală sarcină constă în gestionarea conturilor de investiţii ale primăriilor din zonă, cele prin care administraţiile locale fac încasările şi plăţile.

Femeia, care lucrează de mai bine de 17 ani la AFP Ştei, fără să fi avut nicio abatere până acum, a reuşit să câştige încrederea primarilor şi a contabililor din primării, care îi lăsau pe mână ştampilele instituţiilor şi ordine de plată în alb. Aşa a avut acces, spun sursele BIHOREANULUI, şi la ştampila şi la documentele de plată ale Primăriei Pietroasa.

Furt cu parole furate

În prima fază, pentru a evita o anchetă penală, Aurelia Hasan şi-a recunoscut vina în faţa şefilor şi a primăriţei. Iar cum banii fuseseră recuperaţi, Saveta Oşvat nu a sesizat nici ea Poliţia, mai ales că şi ea putea fi luată la întrebări, de ce a încredinţat ştampila şi ordinele de plată în alb funcţionarei de la Ştei.

După două zile, însă, a căzut "bomba": inspectorii DFP au descoperit încă trei plăţi frauduloase, una tot de 10.000 lei, din aprilie, şi două în sumă totală de 29.000 lei, din 14 iunie, toate trei făcute din contul aceleiaşi primării în contul aceleiaşi firme, Celavi SRL, dar şi în al Gevimar SRL, şi a doua patronată de acelaşi Vasile Gheban.

De astă dată, primăriţa a sesizat Poliţia Ştei. Numai că, la audieri, Hasan nu a mai recunoscut nimic. După cum aveau să constate şi inspectorii DFP, femeia s-a îngrijit să nu lase prea multe urme: transferul banilor, care se efectuează electronic, s-a făcut cu parolele altor două angajate ale AFP Ştei, Natalia Blaga şi Nicoleta Nica, cea din urmă chiar soţia şefului AFP Beiuş, Raul Nica. Mai mult, dosarul cu documentele tranzacţiilor făcute de Trezoreria Ştei în 14 iunie, unde trebuiau să fie arhivate şi cele două ordine de plată falsificate, a dispărut din arhiva AFP Ştei.

Ca urmare, vinerea trecută, împreună cu şase inspectori ai Corpului de Control al DFP Bihor,  au plecat la Ştei şi patru informaticieni care să verifice serverul Administraţiei Financiare şi să identifice calculatorul de pe care s-au derulat operaţiunile frauduloase.

Înfundată de complice

"Să demonstreze că am fost eu!", a răbufnit Aurelia Hasan în faţa poliţiştilor. Degeaba, însă, căci aceştia au prins-o chiar cu ajutorul afaceristului Vasile Gheban, care a recunoscut că a încasat ilegal banii Primăriei Pietroasa. Dar, a spus el, iniţiativa a aparţinut finanţistei, care îi era dator.

"Se pare că femeia a cumpărat materiale de construcţii de la Gheban şi, neavând bani să le achite, a plătit din contul Primăriei Pietroasa. Asta în prima fază. Apoi, când a mai avut nevoie de bani, a vorbit cu patronul şi i-a oferit un comision ca să accepte să-i fie complice la următoarele operaţiuni. Banii erau viraţi în conturile firmelor lui Gheban, iar apoi acesta îi vira în contul personal al Aureliei Hasan", explică sursa BIHOREANULUI.

Interdicţie

Interpelat despre noul scandal izbucnit în instituţia pe care o conduce, directorul executiv al DFP Bihor, Ioan Mihaiu, a refuzat orice comentariu. "Există un control în curs de derulare. S-au făcut unele plăţi nelegale, iar din prejudiciul care încă nu e stabilit exact s-au recuperat 10.000 lei. Noi vom sesiza organele de cercetare penală şi comisia de disciplină, propunând sancţionarea funcţionarei vinovate", a declarat Mihaiu.

Până atunci, pentru a evita dispariţia unor noi documente, Aurelia Hasan a primit interdicţie de a intra neînsoţită în sediul AFP Ştei, iar accesul la calculatoarele instituţiei i-a fost blocat. "Abuz" care a revoltat-o atât de tare încât a anunţat că şi-a luat avocat şi va da în judecată întreaga instituţie. Semn că nu are doar mâna lungă, ci şi gura mare...


ÎN ANCHETĂ
Hoţi cu mânecuţe

Administraţiile Finanţelor Publice (AFP) din zona Beiuşului au devenit adevărate cuiburi ale corupţiei şi fraudelor. În urmă cu două luni, directorul AFP Beiuş, Ionel Vancu, şi adjunctul său, Adrian Bucurean, şef peste Serviciul Colectare-Executare Silită, au fost trimişi în judecată după ce s-a descoperit că au protejat de la executarea silită firme cu datorii de peste 3,6 milioane lei la bugetul de stat.

Mai mult, ambii ţineau contabilitatea unor firme, activitate incompatibilă cu funcţiile deţinute, iar uneia dintre societăţile de casă, Cedru Prod SRL, care avea cele mai vechi şi mai mari datorii, i-au eliberat certificate cum că nu avea debite, pentru ca patronii să poată accesa credite şi să participe la licitaţii organizate de instituţii publice.

Tot în acest an, directorul executiv al Finanţelor Publice Bihor a sesizat poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor cu privire la un minus de 320.000 lei descoperit la AFP Vaşcău, suma reprezentând diferenţa dintre taxele de înmatriculare auto încasate şi sumele care ar fi trebuit plătite în mod normal de cetăţeni, conform caracteristicilor maşinilor înmatriculate.

Inspectorii DFP au descoperit 49 de cazuri în care trei funcţionare ale AFP Vaşcău au micşorat taxele, chiar şi de 10 ori, falsificând actele la rubricile privind numărul de omologare, anul fabricaţiei şi gradul de poluare. În acest caz, ancheta încă nu s-a finalizat.