Situație aberantă, sesizată de o orădeancă sâmbătă, pe Facebook. Aceasta a reclamat că i-a fost furat portofelul dintr-un magazin de încălţăminte supravegheat video din centrul comercial Lotus, iar camerele de luat vederi s-au dovedit inutile pentru identificarea rapidă a hoaței.

"Mi s-a furat portofelul!"

Potrivit unei postări făcute de victimă, hoața a acționat cu tupeu în prezenţa a două vânzătoare.

"Am ajuns în ziua în care hoţii nu se mai tem de nimic, să furi din poşeta aflată la nici 30 de centimetri de o persoană, într-un magazin în care sunt camere video, cu două vânzătoare în magazin, în Lotus, unde e plin de camere de filmat", a reclamat Mihaela Blaga pe rețeaua de socializare.

Victima a realizat că îi lipseşte portofelul abia când a vrut să plătească la casa de marcat.

"Mă ridic şi mă îndrept spre casa de marcat când mi-am dat seama ca nu mai am portofelul în geantă. Fug la cei de la pază şi protecţie din Lotus şi le spun exact ora şi zona de unde mi s-a furat portofelul, mi se spune că nu se poate da filmarea până nu o solicită poliția. Insist ca hoţul e acolo, s-a întâmplat de maxim 10 minute, încă mai poate fi prins. Nu-mi daţi filmarea, vizionaţi-o dumneavoastră şi veţi vedea unde e hoţul!!! «Reveniţi mâine»", a povestit femeia.

În loc de intervenţie rapidă ... declaraţii

Având în vedere atitudinea agenţilor de pază, orădeanca a apelat numărul unic de urgenţă pentru a cere ajutor.

"Sun la 112 şi anunţ că mi-a fost sustras portofelul din poşetă, insist să se acţioneze rapid, hoţul e încă în Lotus Center, mi se spune ca trebuie să merg la sediul poliţiei să dau o declaraţie. Aproape 2 ore am stat la sediul Poliţei dând detalii şi insistând pe faptul că nu, nu l-am pierdut, mi-a fost furat, din poşetă!!!", a povestit femeia.

Victima le-a dat poliţiştilor toate detaliile, interval în care hoaţa a dispărut.

"Ştiu zona exactă şi ora. Se poate urmări unde a mers şi ce numere avea maşina în care a urcat atunci când a părăsit Lotusul. Da, pentru că deja era prea târziu sa fie prinsă în mall, trecuseră mai bine de 3 ore în care mă rugasem să se verifice pe camere unde e hoţul. Hoţul îşi vede liniştit de treabă", a scris femeia.

Hoaţă cu tupeu

Conform imaginilor postate de victimă pe Facebook, surprinse de camerele de luat vederi din magazin, autorul furtului este o femeie cu constituție atletică, păr de culoare închisă şi ochelari de soare probabil pentru a fi mai greu de identificat.

Pentru a-şi masca intenţiile, autoarea furtului a mimat în prealabil faptul că se uită la încălţămintea expusă în magazin şi s-a poziţionat în spatele victimei.

Plină de îndrăzneală, bruneta a băgat mâna în poşeta aflată chiar lângă proprietară, în timp ce aceasta era preocupată să încerce o pereche de încălţăminte.

"A fost întocmit dosar penal"

Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii Poliţiei Bihor au declarat că furtul reclamat sâmbătă în mediul online a avut loc lunea trecută.

"Victima a sesizat pe 24 octombrie, în intervalul orar 17:40 - 17:50 că persoane necunoscute i-au sustras dintr-o poşeta lăsată nesupravegheată în incinta unui magazin dintr-un centru comercial din municipiul Oradea un portmoneu cu acte carduri bancare şi aproximativ 100 de lei cauzându-i un prejudiciu total estimat la 200 lei", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor, comisarul şef Alina Fărcuţa.

Poliţia a demarat cercetări pentru identificarea hoţului şi recuperarea prejudiciului.

"În cauză a fost întocmit dosar penal, iar poliţiştii Biroului de Combatere a Infracţiunilor contra Persoanei din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea efectuează cercetări sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea sub aspectul comiterii infracţiunii de furt", a transmis Poliţia.

Legea protejează hoţii

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliției Bihor, în ciuda nemulţumirii victimei cu privire la viteza de reacţie a oamenilor legii, pentru ca Poliţia să poate verifica înregistrările video în vederea identificării hoţului este necesar în prealabil ca victima să depună o reclamaţie, iar poliţiştii să obţină avizul unui procuror.

"În ce priveşte imaginile de la camerele de supraveghere, acestea pot fi solicitate şi ridicate în cadrul cercetărilor efectuate în dosarul penal întocmit în cauză, în urma unei ordonanţe de ridicare întocmit de organul de cercetare penală", a transmis comisarul-şef Alina Fărcuţa.

Situaţia, aberantă, ar fi fost creată de legea GDPR privind protecţia datelor cu caracter personal. Care pare că protejează mai repede hoţii, decât victimele lor...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!