Compania Holcim România, unul din cei mai importanţi furnizori de ciment şi agregate, a anunţat o investiţie de 28 milioane euro pentru modernizarea tehnologiilor utilizate la fabrica de ciment din Aleşd.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii marţi, cea mai mare parte a acestei investiţii vizează un proiect de recuperare a energiei termice reziduale, menit să reducă emisiile de dioxid de carbon, şi care reprezintă o premieră pentru întreaga Europă de Est. "Aceste investiţii sunt o dovadă a angajamentului nostru puternic pentru a menţine fabricile la un nivel ridicat de productivitate şi eficienţă, dar şi pentru a proteja mediul înconjurator", a declarat Markus Wirth, managerul general al Holcim România.

"Grupul Holcim a ales fabrica de ciment din Aleşd pentru implementarea unui proiect în premieră în Europa de Est în ceea ce priveşte tehnologia de recuperare a energiei termice reziduale, o investiţie similară fiind demarată şi în Elveţia. Această investiţie va avea un impact ridicat asupra comunităţii locale, deoarece o parte importantă a proiectului va fi realizată prin colaborarea cu furnizori locali", a declarat Roman Menz, managerul fabricii de ciment din Aleşd.

Proiectul de recuperare a energiei termice reziduale are ca ţintă înlocuirea a circa15% din electricitatea consumată de fabrica din Aleşd din reţeaua publică, cu energie ecologică, obţinută prin utilizarea gazelor reziduale rezultate din arderea şi răcirea clincheturului pentru producţia de abur. Practic, aburul este utilizat într-o turbină care generează energie, fără a mai consuma conmbustibili fosili.

Valoarea acestui proiect este de 14 milioane euro, iar termenul de finalizare a fost stabilit pentru al doilea trimestru al anului viitor.

Pe lângă aceasta, conducerea Holcim şi-a propus să continue fabricarea de produse cu amprentă redusă de carbon, motiv pentru care la fabrica din Aleşd vor fi instalate echipamente noi care să ducă la creşterea capacităţii de co-generare, ceea ce va duce la o scădere suplimentară a consumului de cărbune. Valoarea totală a acestei investiţii este de 6 milioane euro, urmând să fie finalizată până în decembrie 2011.

Totodată, Holcim a mai demarat un proiect pentru creşterea capacităţii de expediţie şi măcinare, obiectiv pentru care până la finele anului se vor investi alte 3,3 milioane euro.

De asemenea, încă 4,8 milioane euro vor fi investiţi în fabrica de ciment din Aleşd pentru modernizarea şi întreţinerea echipamentelor de producţie.

Holcim România SA face parte dintr-un grup care operează în 70 de ţări, la noi deţinând două fabrici de ciment, una la Aleşd, alta la Câmpulung, o staţie de măcinare la Turda, 19 staţiie cologice de preparare a betoanelor, cinci staţii de agregare şi un terminal de ciment în Bucureşti. Numărul total al angajaţilor Holcim România se ridică la 1.100 persoane.