Dacă oraşul ar cădea pradă unei catastrofe, ei ar scăpa. Sunt adaptabili, rezistenţi şi se înmulţesc cu spor. Statisticile municipalităţii arată că, la ieşirea din iarnă, numărul câinilor comunitari din Oradea a crescut dramatic.

"În primele două luni din acest an, numărul reclamaţiilor referitoare la maidanezi s-a dublat faţă de finele anului trecut", spune Mircea Stejărean, funcţionar la Primărie. În premieră pentru România, municipalitatea vrea să rezolve problema radical, prin introducerea obligativităţii sterilizării câinilor. Cu sau fără stăpân...

Invazie canină

Reclamaţiile au ajuns la un număr record. Primăria, Poliţia Comunitară şi asociaţia SOS Dogs înregistrează zilnic 30 de sesizări cu privire la câinii comunitari. "Anul acesta, s-au ridicat din stradă la cererea orădenilor 77 de câini, dar reclamaţiile vin în continuare", spune Mircea Stejărean, şef de birou la Direcţia Tehnică a Primăriei.

Sesizările provin din toate zonele oraşului: Onisifor Ghibu, Sovata, Vaporului, Nufărului, Bernard Shaw, Tudor Vladimirescu, Grădinarilor, Meşteşugarilor, Calea Aradului, Clujului, Tuberozelor, parcurile Olosig şi Seleuşului.

Orădenii reclamă de la grupuri de doi câini până la haite de opt, nouă sau zece, cum ar fi cele din Salcâmilor, Seleuşului sau Andriţoiu. "Oamenii cer ridicarea câinilor, îngrijoraţi că ar putea fi atacaţi, dar am avut şi cazuri de agresiuni efective", zice Stejărean. Funcţionarul aminteşte cazul unei femei care a fost alergată de o haită în zona Sovata şi cel al unui bărbat care, atacat de un maidanez pe strada Tuberozelor, s-a ales cu pantalonii sfâşiaţi.

X Files

În ambele cazuri câinii au fost ridicaţi de angajaţii Fundaţiei SOS Dogs şi duşi la adăpostul din strada Coriolan Hora. "În adăpost câinele este deparazitat şi sterilizat, după care, dacă nu este adoptat, îl eliberăm. Cei agresivi rămân închişi. Cu vremea se calmează sau sunt eutanasiaţi", spune Attila Varga, şeful hingherilor SOS Dogs.

Lunar, din oraş sunt ridicaţi circa 120 de câini şi totuşi numărul lor continuă să crească. Dintre cei prinşi, cam 60 sunt luaţi acasă de orădeni, 20 sunt adoptaţi în străinătate, iar cei rămaşi sunt fie eliberaţi, fie eutanasiaţi, deoarece sunt grav bolnavi sau agresivi.

08 Carol Lazar.jpgFundaţia adăpostea săptămâna trecută cam 400 de câini. Numărul celor liberi e însă mai mare. Estimările SOS Dogs arată că dacă în toamnă pe străzile oraşului trăiau cam 400 de maidanezi, acum numărul a urcat undeva la 600. "Ne confruntăm cu un val de câini noi. Şi nu e vorba de pui, ci de exemplare de 2-3 ani", afirmă Carol Lazăr (foto), directorul SOS Dogs. Singura explicaţie ar fi că animalele mature sunt abandonate de stăpânii care nu le mai vor. "Noi am sterilizat majoritatea câinilor comunitari din oraş, dar acum apar exemplare nesterilizate, care nu mai au trecut pe la SOS Dogs", spune Carol. Din cei 22 de câini prinşi marţea şi miercurea trecută, 13 nu erau sterilizaţi. Semn că nu au crescut pe străzile orădene...

Abandon profitabil

Carol Lazăr spune că abandonul este şi o afacere. "Incinerarea unui singur exemplar costă 10 euro plus TVA, dar pe lângă asta mai plăteşti anestezia, eutanasierea şi altele. Or, dacă iei 20 de câini într-o dubă şi îi laşi pe câmp, te costă doar transportul", zice directorul, sugerând că animalele fără pripas sunt aduse la Oradea din alte zone. Mai mult, e convins că patrupedele sunt abandonate chiar de cei puşi să le adune.

"Acum două săptămâni, o firmă a ridicat câinii din Sânmartin la comanda Primăriei comunei. Tot atunci, o dubiţă abandona câini lângă Sântandrei. Nu cred că-i o simplă coincidenţă", spune directorul. SOS Dogs va cere Direcţiei Sanitar Veterinare Bihor să verifice ce s-a întâmplat cu câinii adunaţi din Sânmartin şi să ia măsuri împotriva firmei dacă i-a debarcat pe câmp, legea privind protecţia animalelor prevăzând pentru asemenea contravenţii amenzi între 1.000 şi 1.500 lei. Dar n-a fost încă nimeni prins...

Să fie sterilizaţi!

Pentru a stopa înmulţirea maidanezilor, municipalitatea vrea să promoveze în premieră un proiect de hotărâre a Consiliului Local care să permită sterilizarea tuturor câinilor mai mari de şase luni. Astfel, chiar şi abandonate, animalele nu s-ar mai putea înmulţi.

"Cine nu vrea să îşi sterilizeze câinele, va plăti o taxă. Din aceşti bani Primăria va plăti pentru sterilizarea câinilor ridicaţi din oraş", spune Diana Birău (foto), director adjunct al Direcţiei Juridice. Vor fi scutiţi de taxă doar orădenii care dovedesc cu acte că sterilizarea pune în pericol viaţa câinelui sau care primesc de la Asociaţia Chinologică o adeverinţă că sunt proprietari de canisă, iar exemplarele se reproduc controlat.

În plus, în termen de un an, toţi câinii vor fi microcipaţi, iar informaţiile vor fi stocate într-o bază de date comune. Astfel, orice patruped părăsit va putea fi identificat rapid. Proiectul de hotărâre va intra în dezbatere publică în cursul acestei luni, pentru a ajunge pe masa aleşilor locali în cursul lunii aprilie.

Reprezentanţii municipalităţii cred că sterilizarea va rezolva pe cale naturală problema maidanezilor în doar câţiva ani. Înainte să pună stăpânire pe străzi şi să domine oamenii...


"De 20 de ani tot eutanasiem pe câini şi tot nu am rezolvat problema. E clar că nu e o soluţie. Ori omori absolut toţi câinii vagabonzi ori n-ai făcut nimic. E de ajuns să scape 50 de câini ascunşi de orădeni şi într-un an se înmulţesc la loc, pentru că au mâncare din belşug la gunoaie"

Carol Lazăr


INVAZIA CANINĂ
4.000
de căţei pot apărea în doar patru ani dintr-o singură pereche de câini nesterilizaţi


ADOPTĂ UN CĂŢEL
Ia-mă acasă!

Reprezentanţii SOS Dogs spun că zilnic sunt adoptaţi 3-5 câini. "Familiile preferă să ia în adopţie pui. Cu câinii mai mari şi mai răi ne-au ajutat foarte mult firmele de pază, care i-au luat ele", spune Carol Lazăr, directorul SOS Dogs.

Pentru a stimula adopţia, municipalitatea vrea să asigure pe viitor noilor proprietari consultaţii medicale gratuite şi facilităţi la achiziţionarea de vaccinuri. Orădenii care doresc să ia acasă un căţel o pot face direct de la adăpostul din strada Coriolan Hora sau prin intermediul site-ului www.sosdogs.ro.


VOCEA STRĂZII

Credeţi că a crescut numărul câinilor vagabonzi în oraş? Care consideraţi ar fi soluţia pentru ei?

02-Kovacs-Rozalia.jpgDa, din păcate numărul lor e tot mai mare. În zona Ioşia e plin de ei şi nu ştiu ce se poate face. Iubesc câinii şi cred că orădenii ar trebui să adopte mai mulţi dintre ei.
Kovacs Rozalia, 66 ani, pensionară

Nu prea cred că ar fi mai mulţi, iar dacă sunt nu ştiu care ar fi soluţia pentru ei. Mie îmi plac câinii şi nu cred că aş fi de acord să fie cu toţii sterilizaţi.
Lucian Curcă, 21 ani, student

02-Carmen-Coita.jpgDa, e clar că sunt mai mulţi câini pe stradă. Nu ştiu ce soluţie ar fi pentru ei, dar ar trebui duşi de pe străzi pentru că sunt periculoşi. Întotdeauna îmi e teamă când îi văd în haite.
Carmen Coita, 21 ani, vânzătoare

Nu mi se pare că s-au înmulţit câinii din oraş. Oricum, le trebuie un loc în care să fie îngrijiţi. Orădenii ar trebui să-i ia şi ei acasă, pentru că SOS Dogs nu e suficient.
Daniela Borbei, 39 ani, profesoară

02-Marusca-Bogdan.jpgDin punctul meu de vedere sunt mai puţini câini decât în trecut. Mi se pare că cei de la SOS Dogs au făcut o treabă bună şi ar trebui să continue cu acţiunile de sterilizare.
Bogdan Maruşca, 23 ani, student

Nu am urmărit situaţia din oraş, nu ştiu dacă s-au înmulţit. Oricum soluţia nu este în niciun caz să-i ucidă, ci să-i ia pe toţi de pe străzi şi să-i adune într-un singur loc.
Florian Varga, 72 ani, pensionar