Cunoscutul coregraf orădean Emil Rengle a fost recent invitatul podcastului "Te ascult", moderat tot de o orădeancă, prezentatoarea emisiunii "Bravo, ai stil", Ilinca Vandici, tema principală fiind percepţia societăţii asupra comunității LGBT+.

Emil Rengle a povestit despre mai multe experiențe prin care a trecut pentru a se descoperi pe sine, detaliind și momentul în care a destăinuit familiei că este atras de bărbați.

"Mă simt atras de bărbaţi"

Încă de la început, Ilinca și invitatul ei au menționat că au în comun locul natal, orașul Oradea.

Apoi, moderatoarea l-a întrebat pe dansator cum a fost copilăria sa în oraşul de pe Crişul Repede. „Am fost un copil hiperactiv. Părinţii mei au încercat de toate cu mine până am ajuns la dans. Am făcut karate, înot. Apoi am ajuns la primul meu curs de dans, care a devenit pasiunea şi totodată terapia mea. (...) Prin dans eu m-am vindecat", a spus câștigătorul emisiunii-concurs Românii au Talent din anul 2018. 

El a vorbit între altele şi despre cum au reacţionat cei din familia lui atunci când i-a anunţat despre orientarea lui sexuală. El a povestit că prima dată i-a spus mamei şi surorii sale mai mici, Dalma. „De la ele am simțit pentru prima dată înțelegere, empatie, iubire. Am fost fericit că m-au înțeles, chiar dacă mamei probabil nu i-a fost ușor”, a zis el. 

„Homosexualitatea nu este un trend, nu este o alegere. Am înţeles că noi avem şi părţi masculine şi părţi feminine. Şi atât timp cât eu nu-mi cunosc şi partea feminină, care este în mine, la fel de mult precum partea masculină, nu sunt un întreg. (...) Pot să fii rănit doar atunci când nu ştii cine eşti. Dar, odată ce ştiu, ce poţi să-mi spui nou? (...) Pot să spun că mă îndrăgostesc de femei şi de felul acesta diferit de a exista faţă de bărbaţi, şi am nevoie de prezenţa femeii în viaţa mea. Însă fizic sunt atras de bărbaţi. Aşa sunt construit, mă simt atras de corpul bărbatului", a mai spus dansatorul.

Cel mai mare susţinător

Prezentatoarea de la "Bravo, ai stil!" a fost curioasă să afle cum a reacţionat tatăl lui Emil Rengle atunci când a aflat că fiul lui are o altă orientare sexuală. Dansatorul mărturiseşte că la început i-a fost ruşine să-i spună, însă apoi a avut parte de tot sprijinul părintelui său.

„L-am evitat cel mai mult, pentru că mi-a fost ruşine că aş putea să-l dezamăgesc. Acum aproximativ 10 ani cam acolo eram eu ca nivel de înţelegere, că trebuie să-mi fie ruşine de cine sunt. N-am vrut să-l fac de ruşine în faţa oamenilor, vecinilor, familiei. Mă aşteptam să fie cea mai mare dezamăgire, lovitura cea mai grea pentru el. Tati a fost şi este şi în momentul de faţă cel mai mare susţinător al meu. A fost cel mai deschis. Nu s-a pus problema că ar trebui să fie o discuţie. Răspunsul lui a fost: Te iubesc indiferent ce vrei să faci. Sunt tatăl tău şi sunt mândru de tine, merg înainte cu tine aşa cum vrei să trăieşti", a povestit Emil Rengle. El a mai spus că tatăl său este taximetrist în Oradea.

Spre final, cei doi au vorbit şi despre manifestările de tip parade LGBT+, un festival dedicat lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor, transsexualilor ori queer, descrise de Emil Rengle ca fiind o "celebrare a iubirii". "Această sărbătoare nu mai are legătură cu orientarea sexuală. A devenit o sărbătoare globală în care pur şi simplu prin curcubeu celebrăm iubirea. Înainte să fie asta, noi celebram iubirea de Valentine`s Day, dar acesta este doar pentru cuplurile heterosexuale. În timp ce la Pride este vorba despre iubirea în toate formele sale. Invitaţia mea este deschisă tuturor. Veniţi, experimentaţi, e ca un festival. N-ai cum să nu pleci fericit de acolo. Mă bucur că aceste Pride-uri au evoluat şi nu mai este vorba despre un marş pentru drepturi. Acum doar ne bucurăm", a mai zis dansatorul.

În perioada 7-13 august, în Oradea s-au ținut primele manifestări de tip "Pride", care au debutat cu o expoziţie cu portretele şi poveştile unor tineri români din comunitatea LGBT+, urmată de o serie de întâlniri cu activişti veniţi din alte oraşe, cu expoziţii, proiecţii de filme şi concerte.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!