Horea Vuşcan, fost membru PSD, partid pe care l-a părăsit în 2008 când a candidat ca independent, dar fără succes, la un loc de consilier municipal în Oradea, şi-a anunţat luni, cu o întârziere de o jumătate de an, adeziunea la Partidul Verde. El a devenit membru al acestei formaţiuni din luna ianuarie 2010, de când conduce şi organizaţia municipală Oradea.

În argumentarea gestului său, Horea Vuşcan a declarat că a intrat în politică din idealism, constatând ulterior că "orice individ care intră în politică curat şi trece printr-un partid, acesta îi dizolvă personalitatea, îi îngenunchiază moralitatea şi îl transformă într-o rotiţă a sistemului".

Vuşcan a afirmat că a aderat la Partidul Verde chiar dacă acesta "este un partid mic, fără ciolan de dat", fiind convins că, în schimb, e "o formaţiune curată, cu oameni care fac politică din pasiune". "Cred că putem schimba lumea în bine", a mai spus Vuşcan, adăugând că, în continuare, e convins că "politica se face în primul rând cu idealuri, şi nu cu bani".

În ce priveşte modul în care doreşte să facă politică ecologistă, Horea Vuşcan a afirmat că îşi propune creşterea Partidului Verde "pentru a intra în Consiliul Municipal şi în Consiliul Judeţean", dar ca să atingă acest obiectiv "nu vom critica gratuit puterea, ci vom încerca să ne aducem aportul la ceea ce se face, vom încerca să devenim partenerii verzi ai Primăriei şi ai orădenilor".

Horea Vuşcan, care este şi realizator de emisiuni TV, a devenit un personaj public cunoscut în Oradea atât datorită conflictelor în care a intrat cu fosta conducere a PSD Bihor, căreia i-a criticat inadecvarea la realităţile oraşului, cât şi din cauza unui accident rutier în urma căruia a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru decesul a trei oameni.

Tragicul accident soldat cu trei morţi a avut loc în 12 septembrie 2003, puţin după miezul nopţii. Horia Vuşcan a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă, orădeanul fiind obligat de judecători să achite şi despăgubiri în valoare de 200.000 de euro familiilor celor trei persoane care au decedat.