Duminică la ora 15, ora anunţată pentru începerea protestului din faţa sediului UDMR Bihor, în Pasajul Vulturul Negru abia se strânseseră cinci persoane, cu tot cu Horea Vuşcan, preşedinte al Mişcării Verzilor din Oradea, iniţiatorul manifestaţiei.

"Am anunţat protestul miercuri pe pagina mea de Facebook, iar joi am cerut aprobare de la Comisia de Ordine publică care funcţionează în cadrul Primăriei cu reprezentanţi ai Poliţiei şi Jandarmeriei. Conform legii, am primit aprobarea ca protestul să se desfăşoare la trei zile după data depunerii cererii", a declarat Horea Vuşcan, pentru a explica participarea redusă, adăugând: "Poate nici nu e o temă de larg interes sau poate oamenii preferă să protesteze de acasă, comod, din fotolii".

Prezent şi el la mini-miting, vicepreşedintele naţional al Mişcării Verzilor din România, Cezar Maroti, a afirmat că obiectivul protestului este cel de a transmite UDMR că greşeşte aprobând ideea PDL de a sprijini compania canadiană Gold Corporation, care doreşte exploatarea pe bază de cianuri a uriaşului zăcământ de la Roşia Montana, estimat la 800 de tone de aur pur. "Am desfăşurat un miting de protest şi la Bucureşti, dar vrem să transmitem alianţei de guvernare, acum în mod special UDMR, care până nu demult a avut o poziţie tranşantă împotriva proiectului de minerit cu cianuri de la Roşia Montana, că şi în zonele de unde Uniunea îşi ia voturile oamenii sunt împotriva acestui proiect", a spus vicepreşedintele Mişcării Verzilor din România.

Protestul ecologist împotriva transformării localităţii Roşia Montana în şantier minier pe bază de cianuri are loc ca urmare a faptului că ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a semnat un ordin de descărcare arheologică a zonei, existând suspiciunea că pasul următor este acordarea autorizaţiei de mediu pentru începerea exploatării de către Laszlo Borbely, ministrul Mediului.

Proiectul Roşia Montana Gold Corporation a fost sprijinit până în prezent doar de către PDL, în condiţiile în care Parlamentul European a decis interzicerea exploatărilor pe bază de cianuri, deoarece această tehnologie este extrem de periculoasă, cianurile contaminând solul şi apele pe sute de ani.