Singura platformă online de tranzacţionare a monedei virtuale bitcoin în România, www.btcxchange.ro, a fost închisă. Orădeanul Horea Vuşcan, proprietarul platformei, a luat această decizie în urma unei dispute avute cu programatorul companiei, Lucian Ivan, care a părăsit firma prin demisie, luând cu el parolele şi codurile sursă ale programelor.

"Am fost nevoit să opresc activitatea pentru că nu mai am acces la servere. Programatorul a plecat luând cu el parolele şi codurile sursă ale programelor pe care nu mai vrea să le predea", a declarat Vuşcan.

Ultimele tranzacţii din monede FIAT (n.r. monedă fiduciară tipărită sub formă de hârtie sau ban de metal având o valoare fictivă, convenţională), de tip leu, euro, dolar şi altele, în monedă virtuală bitcoin au avut loc în prima jumătate a lunii. Pe 16 decembrie, Vuşcan a postat pe www.btcxchange.ro un anunţ prin care cerea clienţilor să înceteze tranzacţiile pe platformă.

"Din motive de siguranţă, rugăm toţi utilizatorii platformei să îşi retragă toate fondurile, atât FIAT cât şi BTC (bitcoin), din contul aferent platformei până la data de 19 decembrie 2014, inclusiv, şi să nu mai tranzacţioneze", se menţionează în anunţ.

"Deocamdată recomandarea mea este ca toţi clienţii să îţi retragă banii pentru că nu mai pot garanta siguranţa exchange-ului. Vom încerca să răspundem cu celeritate tuturor solicitărilor deşi toate operaţiunile se fac manual pentru că nu avem acces la istoricul tranzacţiilor şi trebuie să verificăm în bancă sumele depuse", a spus Vuşcan.

În perioada 20-30 decembrie firma a rambursat clienţilor circa 100.000 lei, iar operaţiunile de retragere continuă. "Am făcut foarte multe plăţi, dar nu este vorba de sume mari de bani pentru că platforma este doar un mijloc de schimb", a declarat proprietarul companiei.

Vuşcan nu poate preciza o dată la care schimburile în monedă virtuală vor fi reluate. "Am depus plângere penală împotriva programatorului Lucian Ivan, prin care îi cer să predea codurile sursă ale programelor, parolele şi userii înscrişi pe server, dar mai repede de sfârşitul lunii ianuarie nu cred să se întâmple ceva", a spus acesta.

De altfel, în ultimele săptămâni, firma şi-a concediat toţi angajaţii şi a predat concurenţei portofoliul de clienţi estimat la circa 500 de magazine e-commerce. "Pagubele provocate firmei sunt foarte mari. Credeţi că F64 (n.r. magazin virtual specializat în comercializarea de tehnică foto) care a fost extrem de mulţumit, va mai reveni la mine după nebunia asta? Eu nu cred", spune Vuşcan.

Deşi criza platformei www.btcxchange.ro a fost declanşată de disputele dintre proprietar şi angajaţi, Horea Vuşcan a refuzat să discute natura acestora. "Divergenţele mele cu programatorul Lucian Ivan nu sunt de interes public", a declarat acesta.

Vuşcan a lăsat să se înţeleagă că, deşi angajat de firma sa să pună în funcţiune platforma virtuală de schimb valutar, Ivan se consideră în continuare proprietar al programelor care stau la baza acesteia.

La rândul său, Ivan a declarat presei locale că softwarele care fac funcţională platforma sunt proprietatea sa intelectuală, pe care Vuşcan ar intenţiona să o înstrăineze, pentru a da curs unei oferte primite în decembrie, după o conferinţă bitcoin desfăşurată în Dubai.