Printr-un comunicat difuzat luni, Horea Vuşcan critică recentele hotărâri prin care Consiliul Judeţean a desfiinţat Teatrul de Stat şi Teatrul pentru Copii şi Tineret Arcadia şi, sub pretextul economisirii banilor publici, a înfiinţat aşa-numitele Instituţii de Spectacole Iosif Vulcan şi Szigligeti Ede, prima pentru "români", iar cealaltă rezervată "maghiarilor".

"Ambiţiile liderilor UDMR în ce priveşte izolarea comunităţii maghiare nu au limite", constată Horea Vuşcan, observând că dacă pe plan central PDL se supune UDMR-ului, în Bihor formaţiunea etnicilor maghiari şi-a subjugat şi PNL-ul şi PSD-ul: "Dacă la nivel guvernamental UDMR a impus PDL-ului segregaţionismul pe criterii etnice în şcoli, în plan local UDMR a făcut acelaşi joc în raport cu PNL şi PSD, care au acceptat politica udemeristă de a diviza pe criterii etnice cultura".

Liderul Mişcării Verzilor se întreabă retoric "de ce PNL şi PSD Bihor au făcut acest "pact cu diavolul" care va duce la disensiuni majore între oamenii de cultură din Oradea si Bihor". "Cu alte cuvinte, cerem liderilor PNL şi PSD Bihor să spună public care sunt toate prevederile acestor înţelegeri. Dacă UDMR şi-a atins obiectivul de a avea instituţii de cultură divizate pe criterii etnice, PSD şi PNL cu ce s-au ales? În numele căror interese a fost sacrificat interesul general al culturii bihorene?", întreabă Vuşcan.

Autorul comunicatului mai observă caracterul paradoxal al segregării teatrelor şi făcând o comparaţie cu spitalele orădene, care sunt unificate de Primărie, nu separate pe criterii etnice iar, pe de altă parte, îşi afirmă convingerea că prin reducerea câtorva posturi de personal auxiliar din cele două teatre bugetul CJ nu poate fi salvat de la faliment, aşa cum au susţinut vicepreşedinţii Alexandru Kiss şi Dumitru Voloşeniuc.

Horea Vuşcan are un mesaj şi pentru etnicii maghiari, cărora le transmite că "trebuie să înţeleagă că păstrarea identităţii etnice nu se face prin izolare, prin crearea unui «zid chinezesc» care să o delimiteze faţă de majoritatea alături de care trăieşte".

În încheierea comunicatului, mai exact în Post-Scriptum, Horea Vuşcan îi dă o replică preşedintelui executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, care l-a ignorat în urmă cu două săptămâni, numindu-l un fel de Gigi Becali al Oradiei, după ce liderul Mişcării Verzilor i-a reproşat că UDMR vrea să izoleze comunitatea maghiară tocmai ca s-o controleze mai uşor.

"Acum am înţeles de ce domnul Szabo Odon a răspuns atât de dur, printr-un atac la persoană, când am vorbit de segregare etnică în educaţie. Domnul Szabo Odon ştia ca în laboratoarele UDMR se pregăteşte o segregare pe criterii etnice şi a culturii bihorene. Ce mai urmează, domnule Szabo Odon? Poate doamna viceprimar Biro Rozalia va dori un spital maghiar sau un ştrand unde să meargă numai etnicii maghiari..."