Judecătoria Oradea a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele unui clujean de 43 de ani, cercetat de poliţiştii orădeni pentru furt calificat în formă continuată.

Vasile Rus, din comuna Sînpaul, judeţul Cluj, este anchetat de poliţiştii orădeni după ce în perioada 29 decembrie 2011 - 17 martie 2012 a comis opt spargeri, toate în biserici din municipiul Oradea.

Din cercetările poliţiştilor reiese că bărbatul a spart în cinci rânduri Biserica Sf. Nicolae din cartierul Nufărul, a intrat de două ori în Biserica Buna Vestire de pe strada Rahovei, iar într-o noapte a încercat să jefuiască şi Catedrala Episcopală Învierea Domnului, însă a fugit fără să ia nimic deoarece s-a declanşat alarma.

Rus a luat de fiecare dată banii din cutiile milei şi din sertarele altarelor, dar şi câteva pahare de cult respectiv îmbrăcăminte. El a fost prins la sfârşitul săptămânii trecute, în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce a vrut să spargă pentru a cincea oară Biserica Sf. Nicolae de pe Bulevardul Nufărul.

Rus a sărit gardul bisericii, a intrat în clădire spărgând un geam însă a fost surprins de paznici şi a fugit, fiind imobilizat de câţiva trecători, martori la incident.

În noaptea respectivă, bărbatul a mai intrat în Biserica Buna Vestire, de unde a plecat cu 300 lei din cutia milei, pahare de cult, articole de îmbrăcăminte şi o pereche de ochelari de vedere.

Clujeanul şi-a recunoscut faptele, iar în timpul anchetei poliţiştii au aflat că acesta a început să comită spargerile la o zi după ce a fost eliberat condiţionat din Penitenciar, cu un rest neexecutat de 184 zile de închisoare, unde a fost închis tot pentru o tentativă de furt calificat dintr-o biserică.

Vasile Rus a fost prezentat duminică Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, iar ulterior instanţei, magistraţii Judecătoriei dispunând arestarea lui pentru 30 de zile sub acuzaţia de furt calificat în formă continuată.