Reformaţii din Uileacu de Munte sunt în fierbere. Fostul lor paroh, preotul Orbán  Zoltán, a călcat în picioare poruncile biblice pe care le propovăduieşte de mai bine de 25 de ani şi a vândut pe ascuns întreaga avere a parohiei.

"Dracu' o mai văzut aşa preot. Să fure, să înşele şi să mintă atâta...", spun cu obidă enoriaşii care l-au dat pe Orbán pe mâna poliţiştilor şi îi cer un singur lucru: să plece! Doar că părintele nu vrea.

"Ne-am săturat"

2,4 milioane lei. Aceasta e paguba lăsată de fostul paroh. "A vândut până şi terenul de sub biserică şi  grădina casei parohiale. Tot. N-a mai rămas nimic", a povestit BIHOREANULUI Sipos Mihály, unul dintre cei mai vechi membri ai Consiliului parohial. Dezastrul a fost descoperit anul trecut, când oamenii s-au trezit cu un orădean venit să parceleze grădina lăcaşului de cult. "Ne-a zis că Orbán  a luat bani cu împrumut şi a lăsat ca garanţie terenurile bisericii. Cum preotul n-a plătit datoria, terenul i-a rămas lui", explică Sipos.

Speriaţi, oamenii s-au plâns la Protopopiatul Reformat Bihor, iar noul proprietar a fost chemat să prezinte actele prin care se înstăpânise pe teren. "Când omul a aflat că preotul Orbán i-a dat hârtii semnate în fals, întâi a zis că va reveni să discute problema. Apoi, după o săptămână, a revândut terenul", spune Sedevi Imre, şi el membru în Consiliul Parohial.

Ulterior, cercetările comisiei bisericeşti au scos la iveală că preotul vânduse nu doar terenul din intravilan, ci şi 31 de hectare din extravilan, teren agricol, plus clădirea fostei grădiniţe din sat, unei firme patronate chiar de... el. Căci parohul era şi patron de croitorie! "Era acolo un atelier. Când l-am întrebat ce se întâmplă cu clădirea, a zis că doar a închiriat-o. De fapt, o vânduse, iar acum firma e şi în faliment şi nu-i putem face nimic", zice Sedevi. Iar asta nu e tot, căci Orbán a "măritat" până şi acoperişul de cupru de pe biserică, în cârdăşie cu câţiva ţigani căldărari, care au "reciclat" apoi metalul, transformându-l în cazane de fiert ţuică şi ceaune, vândute pe bani buni în piaţă.

Ce a făcut preotul cu atât amar de bănet? "Numai el ştie. Se aude că ar fi dat în patima jocurilor de noroc. Oamenii l-au văzut într-un cazino, la El Dorado, în Oradea. Juca la poker. Apoi a fost şi în excursii în străinătate. Toate astea costă", explică Vasile Bódi, un enoriaş.

Dezbrăcat de sutană

Chemat astă-toamnă în faţa Comisiei de disciplină a Protopopiatului, Orbán n-a avut nicio explicaţie digerabilă, motiv pentru care, pe 29 octombrie, a fost găsit vinovat pentru "demoralizarea enoriaşilor, încălcarea jurământului, administrare defectuoasă, respectiv înstrăinare abuzivă a proprietăţii bisericeşti".

Acuzaţiile i-au adus şi o sancţiune pe măsură: comisia i-a suspendat dreptul de a sluji în biserică pe trei ani, l-a pus să predea parohia şi locuinţa de serviciu şi să restituie paguba. "Problema este că nici nu ştim exact care-i prejudiciul. Din ce am văzut, lipsesc şi obiecte de cult, două tractoare, utilaje agricole, mese, scaune. Inventar nu putem face, pentru că nu ne pune la dispoziţie actele", spune preotul Bereczki András, preşedintele Comisiei.

Orbán s-a retras în concediu medical, iar apoi a contestat sancţiunea în instanţă, cerând în paralel şi suspendarea aplicării acesteia. Primul din cele două procese are termen în iunie, dar cererea de suspendare i-a fost deja respinsă pe 26 martie, aşa că ar trebui să se supună. Numai că nu se lasă dus...

Izgonire amânată

Revoltaţi că nu vrea să predea casa parohială, pentru a lăsa loc altui preot, credincioşii au ieşit în stradă, acum două duminici, după slujba de seară. Înarmaţi cu fluiere şi pancarte, 50 de enoriaşi s-au strâns în faţa casei parohiale, cerându-i să plece. "Lasă predica, fă-ţi bagajul!", "S-a terminat răbdarea, părăseşte parohia!", "Pleacă, hoţule!", strigau oamenii. Degeaba: preotul îşi luase soţia şi copiii de cu dimineaţă şi a plecat într-o vizită de familie, strategică, în Cetariu. La fel a procedat şi joia trecută, când preşedintele Comisiei de Disciplină l-a înştiinţat că va demara procedurile de evacuare şi i-a cerut să-i predea inventarul bunurilor din proprietatea parohiei, pentru a întocmi procesul verbal de predare.

Drept urmare, sătui de obrăznicia părintelui, la fel ca enoriaşii, membrii Consiliului Parohial au sigilat uşile şi geamurile locuinţei, precum şi poarta casei parohiale. "Din ce am reuşit să vedem pe geam, a împachetat nu doar lucrurile personale. A scos lustre, mobilier, a demontat soba de teracotă - bunuri care nu îi aparţin. Vom apela la un avocat şi la un executor judecătoresc şi îl vom evacua forţat. Aşa ceva n-am întâlnit în viaţa mea!", a spus Bereczki, cerându-şi scuze de la credincioşi pentru comportamentul confratelui, care întăreşte încă o dată adevărul zicalei "Fă ce zice popa, nu ce face el".