Anul nou universitar, care va începe pe 1 octombrie, le aduce studenților Universității din Oradea un cadou din partea Primăriei orașului: un cămin cu 246 de locuri în camere de câte două persoane și cu baie proprie.

„Marcăm o premieră: Universitatea din Oradea are camere de cazare cu două locuri și baie proprie. Până acum, Universitatea nu a avut condiții și astfel de standarde”, a declarat rectorul Constantin Bungău, vineri, la prezentarea căminului nou, botezat CP 1.

Cu toate cele necesare

Noua construcție, aflată între căminul C4 al Universității (cel de pe malul Peței) și Oradea Arena, are patru niveluri, și la fiecare etaj studenții au chicinetă, spălătorie cu mașini pentru spălat rufe și uscătoare și săli de studiu. De asemenea, la parterul clădirii este amenajată o sală de mese.

Cele 123 de camere, de câte 16 mp fiecare, au în dotare două paturi cu saltele, două birouri, noptiere și scaune, dulapuri, dar și un televizor și un frigider. „Bine ați venit la hotelul Universitatea din Oradea”, a spus, glumind, rectorul Bungău, când a prezentat jurnaliștilor camerele care de luni vor primi studenți.

Aspectul hotelier este întărit de ferestrele mari, panoramice, și balcoanele amenajate la fiecare cameră. Baia este și ea suficient de spațioasă (circa 3 mp), având duș, toaletă și chiuvetă.

Căminul are un sistem de încălzire prin pardoseală, alimentat cu apă geotermală, camere de supraveghere, sisteme de detectare a fumului, iar studenții vor avea acces la internet gratuit.

Condiții moderne, la prețuri „studențești”

Căminul a fost construit cu bani plătiți de Primăria Oradea, care mai are în lucru încă un cămin în campus, CP 2, aflat în vecinătatea celui deschis vineri. Potrivit primarului Florin Birta, acesta va fi dat în folosință până cel târziu pe 1 noiembrie.

„Atât Primăria municipiului Oradea, cât și Consiliul Județean Bihor au înțeles că dezvoltarea Oradiei și a județului Bihor nu se poate face fără dezvoltarea Universității. De aceea, avem în lucru proiecte de peste 20 de milioane de euro, de exemplu Centrul de Transfer Tehnologic, care se apropie de finalizare, Parcul Științific și Tehnologic, deja dat în folosință, și cele două cămine pe care municipiul Oradea le finalizează, pentru ca în viitor condițiile de cazare la nivel european”, a declarat primarul Oradiei, vineri, în aceeași conferință de presă.

Atât Birta, cât și Bungău s-au arătat mulțumiți de felul în care arată căminul nou, la care au lucrat muncitorii firmei Igna Construct SRL.

„Ați făcut fericiți 246 de studenți și, la sfârșitul lunii viitoare, veți mai face 220 de studenți fericiți. Este un vis al oricărui student să stea în cameră de cămin cu baie proprie, la prețuri studențești”, i-a spus primarului Bungău. Rectorul UO a mulțumit Primăriei și Consiliului Local Oradea pentru investiția de aproape 7 milioane de euro în cele două cămine.

Cazarea în CP 1 va începe luni, 30 septembrie, iar studenții vor plăti lunar 350 de lei (dacă sunt studenți bugetați, adică învață fără să plătească taxa de școlarizare) sau 490 de lei (tariful pentru studenții de la forma cu taxă). Până atunci, spațiile din jurul căminului, care vineri încă erau în șantier, vor fi amenajate.

Cămine în pregătire

Condițiile moderne din cămine face ca și cererile de cazare pe care le primește Universitatea să fie tot mai multe. Potrivit rectorului Bungău, anul acesta, pentru cele 1.617 locuri disponibile în cele șase cămine pe care le are (din care cinci în campusul studențesc și unul lângă Colegiul Mihai Viteazul), UO a primit 2.199 de cereri, departajarea studenților făcându-se după performanțele școlare sau condițiile sociale.

Anul universitar 2024-2025 va fi primul în care Universitatea a renunțat la camerele de cinci studenți, alocând maximum patru tineri într-o cameră, iar ambiția rectorului Bungău este ca în viitor studenții să stea doar în camere de câte două persoane.

Pentru asta, Universitatea are nevoie de cămine noi, iar deocamdată alte trei sunt pregătite pe hârtie. Este vorba de două cămine cu un total de aproape 900 de locuri, pe care Compania Națională de Investiții le va ridica lângă clădirile construite de Primărie, și încă unul cu 79 de camere, pe care îl va construi Universitatea lângă căminul C1 (în centrul campusului), cu bani din PNRR. Căminele plătite de CNI sunt în faza de licitație, iar cel din PNRR recent a fost aprobat pentru finanțare.

Pe de altă parte, inaugurarea noilor cămine de la marginea campusului, spre Oradea Arena, determină Universitatea să renoveze căminul vecin C4 (foto sus), cel în formă de carte deschisă, care a fost dat în folosință abia anul acesta, după o investiție de 20 de ani. Proiectată de mult, clădirea nu mai are aspectul dorit astăzi, astfel că va fi modernizată și se va renunța la culoarea roșiatică de pe fațade, în favoarea unora în ton cu aspectul exterior al căminelor CP 1 și CP 2.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!